Logga in

Hemligheten bakom miljardtillväxten

Publicerad
18 sep 2018, 13:55

Instalco växer med en miljard om året. Men koncernen ska bli ännu större. Grundaren och vd:n Per Sjöstrand berättar hur det ska gå till.

Han fick med riskkapitalet på affärsidén och startade 2014. Fyra år senare omsätter Instalco fyra miljarder kronor och har 2 000 medarbetare.

VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson frågade grundaren och vd:n Per Sjöstrand om hemligheten bakom framgången.

Vad är hemligheten som har gjort förvärvsstrategin så lyckosam?

– Vi har en affärsidé som lockar bolagen att sälja till oss. Vi ändrar inte bolagens namn, kultur eller struktur när de blir uppköpta. De får fortsatt stor frihet men också möjligheten att samarbeta med de andra i koncernen. De flesta gillar att få nya kompisar, och vi växer inte bara genom förvärv utan också 14 procent organiskt. Det sker bara för att bolagen börjar samarbeta.

Ni köper bolag som redan är framgångsrika och har goda marginaler. Blir inte det dyrt?

– Vi betalar efter en multipel, tre—fem gånger årsvinsten, vilket inte är mer än andra i branschen. Vi trissar inte upp priserna. Tricket är att behålla eller öka marginalen.

Vad går ni mer efter när ni utvärderar bolag?

– Man ska vilja samarbeta, för vi har ändå mycket gemensamt – som inköpsavtal och Instalcoskolan. Det ska också vara ett moget ledarskap. Bolagen ska dessutom ha visat bra lönsamhet över tid och passa in geografiskt och tekniskt med våra andra bolag.

Men hur har ni lyckats med strategin?

– Vi har haft en känsla för lagbygge och plockat fram de bästa bolagen med de bästa cheferna på olika nivåer. Vi har hittat de som har stort engagemang och brinner för sin verksamhet – det är ofta skillnaden mellan att lyckas eller inte.

Vad är det roligaste du gjort i karriären?

– Att jobba med det här, det är utan jämförelse det roligaste jag gjort. Fast jag har trivts bra i tidigare uppdrag också. Jag har haft roligt på jobbet varje dag i 35 år.

Vad är det största misstaget du gjort?

– Jag började som konstruktör på Kadesjös Ingenjörsbyrå och hade ritat en stålhall. Plötsligt en kväll kom jag på att jag måste ha glömt att räkna på snölasten. Jag satt och räknade om hela natten, sen åkte jag ut till bygget på morgonen för att kunna stoppa bygget. Där mötte jag en finsk stålarbetare som var imponerad av hur smäcker konstruktionen var … Det var för sent att stoppa bygget och vi fick staga i efterhand. Jag insåg att jag nog inte var någon konstruktör och bytte bana.

Hur är du som ledare?

– Jag tror att jag har en förmåga att entusiasmera och är engagerad. Jag är transparent, säger som det är och utan hemligheter.

Hur ser dina arbetsdagar ut?

– När det är som mest intensivt med förvärv är det mycket resor. Jag vill träffa ledningen 
i alla bolag vi köper, se dem i ögonen och få en känsla för om de passar in hos oss. Annars är det mest möten hela dagarna.

Du sitter även i Installatörsföretagens styrelse – hur bra är den svenska installationsbranschen?

– Definitivt i världsklass! Men det finns en potential att utvecklas, framförallt genom samverkan mellan olika discipliner.

Finns det något mer sätt du anser att branschen kan utvecklas?

– Jag tror mycket på partnering, att man sitter på samma sida bordet med en budget och diskuterar hur man kan göra det så billigt som möjligt. Vi jobbar mycket åt landstinget som är duktiga på detta.

Om du blickar framåt: Vart ska Instalco?

– Ser man på potentialen i Sverige, Norge och Finland så kan vi öka omsättningen till 6 miljarder kronor och dit ska vi. Men modellen fungerar lika väl i Danmark, Tyskland och Holland och en vacker dag kanske vi finns där också.

Och vart ska Per Sjöstrand?

– Det här är så roligt att jag inte har några andra planer än att fortsätta.

FAKTA

Per Sjöstrand, vd Instalco.

Ålder: 60.

Familj: Sambo och fyra vuxna barn. 

Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm.

Utbildning: Civilingenjör Väg och vatten från Chalmers.

Karriär i korthet: Vd för olika bygg -och installationsbolag i 25 år, bland annat NEA-gruppen och Midroc electro. Chef för stora projekt på Trafikverket.

Vad är det första du gör på morgonen?
— Går upp och tar en kopp kaffe.

Ditt senaste hemmafix?
— Målade om sommarstugan på Västkusten.

Vad ligger på nattduksbordet?
— Jag har precis läst ut Hans Roslings Factfulness.

Dold talang?
— Jag har gjort ett väldigt snyggt ­matsalsbord med mosaik i mitten.

Hur sportar du helst?
— Rullskidor eller längdskidor. Jag måste träna för jag fick en startplats till Vasaloppet i 60-årspresent.