Logga in

”Ljus framtid för företagen efter pandemin”

Publicerad
21 jun 2021, 06:00
| Uppdaterad
18 jun 2021

Pandemin är en svår prövning för många VVS-företag. Men framtiden är ljus, skriver chefredaktören Fredrik Karlsson.

CORONA-Krisen har varit tuff för en del. VVS-företag har gått i konkurs, andra har fått ekonomiska problem. Men som helhet har branschen mött tillväxt.

(LÅST ARTIKEL | FÖR PRENUMERANTER) Vilka är framgångsfaktorerna?
9 strategier som ledde till vinstrekord mitt i coronakrisen

Bravida gör sitt bästa resultat någonsin – under pandemin
3 storbolag om hur de tacklat pandemin

Merparten av företagen har lyckats ställa om och hittat affärsmöjligheter, som Stockholm VVS & Energi som vi skriver om i det här numret. Företagets siffror ser mycket bättre ut än året innan.

Det sägs ofta att det här är en bransch där företagens marginaler är låga. I offentliga upphandlingar pressas priser så att det är svårt att förstå hur företaget med vinnande anbudet ska få affären att gå ihop.

Samtidigt har den starka vågen av uppköp och konsolidering fortsatt. Miljardbolagen blir allt fler och äter upp de mindre i strävan att bli ännu större och starkare.

Det här drivs av hungriga entreprenörer och riskkapital. Senaste tillskottet är kylkoncernen NCG, Nordic Climate Group, som Anders Ekdahl berättar mer om i min intervju in det här numret.

Det finns många som ser potential i installationsbranschen och dess företag. Trots det kan en del få svårt att leva upp till högt ställda förväntningar. Fråga bara Göran Krawe, som förra sommaren stolt berättade att GK vuxit rejält under hans ledning till en omsättning på två miljarder kronor. 

”Jag har varit vd i tio år och förutom mitt första år har vi gjort vinst varje år”, sa Göran Krawe.

Något som ledningen tydligen inte var nöjd med och befriade honom från uppdraget.

"Merparten av företagen har lyckats ställa om och hittat affärsmöjligheter"
”Ljus framtid för företagen efter pandemin”

Vi kan i alla fall summera det som att det i stort går bra för företagen och branschen och att en rad ägare och riskkapitalbolag tror det kan gå ännu bättre.

Även en chefredaktör sällar sig till skaran som tror branschen har en ljus framtid.