Logga in

Provet som ska ge en fot in i arbetslivet

Publicerad
3 dec 2019, 06:00

Ett nytt praktiskt prov som bedöms av branschen prövas på VVS-gymnasiet Refis i Stockholm. ”Jag tror att det blir lättare nu att få lärlingsplats och jobb”, säger William Forsberg, elev på skolan.

En spänd förväntan råder vid båsen inne i Refis verkstad. Blir de godkända eller inte? Det avgör branschen.

Här är VVS-montör ett bristyrke

De fyra eleverna har gjort varsin badrumsinstallation bestående av expansionskärl, varmvattenberedare, WC, tvättställ med blandare och en kompletterande anslutning.

De har haft fyra veckor på sig, men några av eleverna har varit långt snabbare än så.

Installationen har tryckutsatts och täthetskontrollerats före provet.

Torbjörn Johansson, VVS-lärare på Refis

– Här ska killarna och tjejerna (fast den här terminen är det enbart killar) bland annat lära sig att hålla avståndet mellan WC och vägg, enligt Teknikhandboken, säger Torbjörn Johansson, VVS-lärare på Refis, där vi står mitt på verkstadsgolvet.

Några killar kommer fram och vill prata med ”Tobbe”, som han kallas. En elev har försovit sig och en annan har inte hörts av.

Torbjörn Johanssons mobil ringer hela tiden och han får springa och öppna för representanter för branschen som ska bedöma arbetena, men som av förklarliga skäl saknar inpasseringskort.

VVS-utbildning ger topplöner

Efter en tur till lärarrummet har Torbjörn Johansson med sig fyra pärmar.

– Killarna har själva tagit fram vad de behöver för material, vad det kostar och hur lång tid de behöver för att färdigställa installationen, säger han och bläddrar i pärmen och visar upp en ritning i blyerts med mängder med symboler och förkortningar på.

De teoretiska uppgifterna finns i elevernas pärmar med bland annat planritning, Tim Svensson, Rör-Janne Svensson ABkostnadsberäkning, arbetstidsberäkning och riskbedömning.

Tim Svensson från Rör-Janne Svensson AB granskar VVS-eleven Ali Khadims installation.

– Det gläder mig att se den här prydliga installationen! Vi har haft Ali som praktikant sen i våras och han är jätteduktig, säger Tim Svensson.

VVS-chefen som har lätt att rekrytera

I ett av de andra båsen väntar William Forsberg på att få sin installation bedömd.

William Forsberg, elev på Refis

– Det är lite pirrigt, framför allt när det gäller den teoretiska delen. Refis är den första skolan som jag trivs på. Här kommer jag bra överens med lärarna, jämfört med grundskolan, säger han.

William Forsberg klarar sig bra, han får godkänt av Per-Anders Holm från Våtrumsteknik i Skandinavien AB.

Om en elev har gjort ett extraordinärt bra arbete så kan hen också få ett diplom, som utfärdas av VVS-branschens Yrkesnämnd, VVSYN.

En av de fyra eleverna som gjort provet belönas med ett diplom, en jublande glad Hampus Karlsten.

Efter årsskiftet byter VVSYN:s utmärkelse förstklassig skola namn till VVS College för att mer betona samarbetet mellan skolor och bransch.

I dagsläget är cirka 50 gymnasieskolor och 10 vuxenutbildningar certifierade. Allt för att säkra kvaliteten på gymnasieutbildningen VVS- och fastighetsprogrammet.

 

Fakta/Refis och gymnasiearbetet

  • Det nya provet i gymnasiearbetet är en femårig försöksverksamhet under ledning av Skolverket.
  • Tanken är att provet ska göra bedömningarna mer enhetliga över landet.
  • Refis, som står för Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm, ägs av Installatörsföretagen.
  • Refis är klassad som ”Förstklassig skola” eller ”VVS Collage”, som den snart kommer att kallas.