Logga in

”VVS-branschen får ta sig en rejäl funderare”

Publicerad
26 okt 2016, 16:00

Bara drygt hälften av de elever som går ut gymnasiets VVS- och fastighetsprogram får lärlingsplats.
– Det är uppenbart att branschen får ta sig en rejäl funderare. Varenda VVS-firma i landet har ett gigantiskt egenintresse av att ta emot lärlingar, säger gymnasieminister Anna Ekström (S) i en intervju med VVS-Forum.

Elever från VVS- och fastighetsprogrammet som inte får en lärlingsplats får inte heller möjlighet att ta branschexamen och få sitt yrkesbevis.

Gymnasieminister Anna Ekström är tydlig med att det är arbetsgivarnas ansvar att skaffa fram lärlingsplatser.

– Hela lärlingssystemet står och faller med att det finns lärlingsplatser. Om det är så att arbetsgivarna i branschen tycker att det kostar mer än det smakar att ta emot lärlingar, då har branschen stora problem, menar hon och tillägger att det finns en hel del att lära av det tyska lärlingssystemet.

– Varenda tysk rörmokare och ägare av ett tyskt VVS-företag har själva varit lärlingar och känner därför ett ansvar att ta emot lärlingar. I Tyskland är det en självklarhet för VVS-företag att ta emot lärlingar, det finns inbyggt i systemet sen decennier tillbaka, säger Anna Ekström.

Läs hela intervjun med gymnasieministern i vår serie om lärlingar som inleds i VVS-Forum nr 11/2016 (utkommer den 18 november).