Logga in

Läraren tog semester när VVS-eleverna skulle svetsa

Publicerad
24 aug 2020, 08:00
| Uppdaterad
13 apr 2021

När VVS-eleverna på Movants vuxenutbildning i Luleå skulle lära sig att svetsa fanns ingen lärare på plats – han hade tagit semester.

Vuxenutbildningen i VVS och fastighet på Movant i Luleå har kritiserats för bristande kvalitet.

Läs också:
Fler tjejer vill bli VVS-montörer

Eleverna vittnar om att största delen av undervisningen gick ut på att eleverna skulle titta på Rörmokarlärarens (Anders Pargells) filmer på youtube.

Läraren visade aldrig själv hur rör skulle bockas eller andra praktiska moment, enligt David Sandström, som tidigare kört långtradare i 20 år innan han började utbilda sig till fastighetstekniker, med samma lärare som VVS-eleverna.

– Inte har jag tagit 10 000 kronor i lån från CSN för att se hur man bockar rör på youtube. Det var så mycket fusk med kursplan, undervisning och betyg. Hälften av grejerna har vi inte fått göra, men ändå fått godkänt betyg i. Det känns som ett skämt att kommunen betalar omkring hundratusen per utbildningsplats för det här, säger han.

Läs också:
Utan lärare – inga VVS-montörer

Det var också brist på material på skolan, enligt David Sandström och ger exempel på att fyra gastuber köptes in när man äntligen skulle få svetsa. Det var bara det att klassen hade 15 elever. Och gastuberna tog slut efter en vecka.

– Jag gick där i nio månader och kände hela tiden att den här skolan inte bryr sig om mig eller de andra eleverna. Jag blir väldigt irriterad över hur de lurar folk, säger David Sandström, som nu sökt in på en högskoleutbildning.

Movant medger brister i utbildningen och uppger att en ny VVS-lärare har anställts till utbildningen i Luleå.

– Det stämmer att vi mottagit klagomål från eleverna i Luleå. Vi har gjort en utredning och kan konstatera att vi har brustit, vilket vi beklagar. Ett omfattande arbete har gjorts för att åtgärda bristerna, säger Patrik Erfält, regionchef på Movant och tillägger:

– En praktisk kurs hade felaktigt förlagts under sommarens hemstudieperiod. Detta har åtgärdats genom att alla elever fått individuella planer för att ta ikapp och det flesta är redan klara med hela kursen.

Läs också:
”Jag hoppas att jag är en förebild för tjejer som vill bli VVS-montörer”

Rektorn för vuxenutbildningen på Luleå kommun, Nicklas Häggström, har stoppat nya antagningar till Movants VVS- och fastighetsutbildning i Luleå.

– Vi kan inte betala skattepengar till en sådan här undermålig verksamhet. Även tidigare har vi fått signaler om att utbildningen inte fungerar, säger han.

Kommunen har stoppat antagningen till VVS-utbildningen. Vilka konsekvenser får det för Movant?

– Det innebär att inga nya elever kan utbilda sig till VVS-montör eller fastighetstekniker i Luleå. Vår förhoppning är att kommunen är nöjd med de åtgärder vi nu vidtagit och väljer att öppna antagningen igen, säger han.

För David Sandström återstår praktiken för att han ska få fullständiga betyg från Movant. Sedan söker han sig vidare till andra studier.

– Jag ska plugga till ventilationsingenjör, om jag kommer in. På Movant fick vi tio sidor att läsa om ventilation, men jag tyckte att ämnet var intressant och vill lära mig mer.