Rekryteringsinnovation tog guld

Publicerad: 13 april 2018 Text: Klas Sörbo

NORDBYGG 2018. Den borde ha funnits för länge sedan, fastslog juryn om vinnaren av Nordbyggs guldmedalj.

”Rosmari” – en arbetsbyxa för gravida från företaget Operose blev vinnaren av Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet 2018, som delades ut i går.

Motiveringen löd:

”2018 års guldmedalj uppmärksammar en produkt som inriktar sig på ett av Nordbyggs huvudteman – rekrytering. Produkten är en innovation, på det sätt att den känns så självklar och förstås borde funnits för länge sedan. Den banar väg för ett förhållningssätt som konkret öppnar byggbranschen.”

– Roligt att vara första kvinna på scenen under prisutdelningarna. Det här är jättekul, omvälvande och betydelsefullt, sa Operose’ vd Johanna Söderström efter att hon mottagit priset.

Läs mer: Mål för fler kvinnor i byggbranschen

De tio finalisterna hade hämtats från ”Topplistan” som löpande publiceras i tidningen Byggindustrin. Redaktionen har valt ut finalisterna som sedan alla kunnat rösta på via arrangörernas hemsidor. ”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft.

– Detta är den tydligaste segern i guldmedaljens historia. Operose med byxan för gravida fick 2 000 röster fler än de närmaste medtävlande. Och juryn var mycket enig om att detta var den givna vinnaren, säger Urban Månsson, juryordförande och Svensk Byggtjänsts vd, i ett pressmeddelande.

Bakom priset står Nordbygg, Byggindustrin och Svensk Byggtjänst.

– Det finns ett enormt behov av nya medarbetare och ny kompetens i hela byggprocessen. Då är det viktigt att skapa förutsättningar för att alla ska kunna jobba och känna sig välkomna i byggyrken. Den nya byxan för gravida byggare och målare är ett mycket bra och angeläget exempel på detta, menar Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg och medlem i juryn.

Läs mer: ”Branschen har inte råd att tappa kvinnorna”

Övriga jurymedlemmar är Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna, och Björn Florman, Materialbiblioteket.

Fler nyheter

De vattentäta skåpen läcker

10 jun 2019 | Nu har Rise Kimab på uppdrag av Länsförsäkringar och Säker Vatten testat fördelarskåp från fyra leverantörer. Syftet var att avslöja svaga punkter.