Logga in

Därför går Göteborgsmarknaden bäst

Publicerad
12 apr 2018, 08:45

Göteborgsmarknaden ökar mest när Svenska Rörgrossistföreningen (RGF) presenterar försäljningssiffror för första kvartalet och en lokal grossist ser flera förklaringar.

Försäljningen i landet totalt ökade med 4,1 procent under första kvartalet justerat för kalendereffekten. Göteborg växte mer än genomsnittet med 6,7 procent. I Stockholm var ökningen dock bara 1,3 procent.

Läs mer: Bästa första kvartalet för VVS-grossisterna

Arne Christiansson, vd för Rörpojkarna i Göteborg, ser två huvudfaktorer till den starka utvecklingen i Göteborg. 

– En anledning är att Göteborg ligger senare i konjunkturfasen än framför allt Stockholm. Det har funnits ett större uppdämt byggbehov i Göteborg, säger han.

Även det stora infrastrukturprojektet Västlänken som är i inledningsfasen bidrar till uppgången. En järnvägstunnel ska byggas under centrala Göteborg och tre nya stationer.

– Det är mycket negativt snack om Västlänken men runtom det här jätteprojektet händer det ju saker trots allt, säger Arne Christiansson.

På längre sikt gör visionen för Älvstaden i Göteborg att framtiden ser fortsatt ljus ut för byggmarknaden i staden under lång tid.

– Det är otroligt mycket som ska byggas i Göteborg och vi är väl i början av detta nu. Sedan är det lite oklart hur mycket som blir förverkligat på kort och lång sikt, så det kommer säkert bli både upp- och nedgångar. Men det finns ett stort momentum i det här som gör att den positiva vibben i staden kan hålla i sig länge, säger Arne Christiansson.

Läs mer: Uppstickare får stort VS-uppdrag i Göteborgs nya hotspot

– Dessutom har de kommunala bolagen en press på sig att bygga nya hyresrätter och även det ser vi bara början av. Det bidrar säkert också.

Rörpojkarna har huvudkontor och huvudlager med cirka 18 000 artiklar i Högsbo industriområde. En filial finns i Gårda. Göteborgsgrossisten har stort fokus på ROT-marknaden.

– Roten har backat lite på sistone totalt sett även om det är flera större ROT-projekt, så inom det området finns också en stor potential, bedömer Arne Christiansson.

2017 blev ett väldigt bra år för Rörpojkarna med en omsättning på drygt 100 miljoner kronor.

– Det var “all time high” för vår del och första gången vi gick över 100 miljoner. Det innebar en ökning med 9 procent för oss under förra året och det är vi väldigt nöjda med.

Läs mer: Svagare år för grossisterna i storstäderna än övriga landet

Försäljningen totalt för medlemmarna i RGF ökade under 2017 med cirka 7,4 procent. I Göteborg var ökningen 4,9 procent under 2017 och i Stockholm 4,2 procent.

Även för 2018 ser det positivt ut för Rörpojkarna. 

– Omsättningen kanske inte ökar så mycket, men vi tror på en bibehållen volym i alla fall, säger Arne Christiansson.