Logga in

Medvind för prefabindustrin

Publicerad
17 okt 2019, 07:48

VVS-Forum har frågat sju prefableverantörer om sortiment, marknadsläge och hur det ser ut framöver.

Prefableverantörerna rapporterar om ökande försäljning och har goda förhoppningar om framtiden.

En pionjär är Knappenss Prefab i Ljusdal. 2007 togs företaget över av Jörgen Hylander och 2016 blev Dahl Sverige ny ägare.

Det började med avloppsgrodor som Knappens fortfarande är marknadsledande på i Sverige. Varje månad levereras avlopp till flera tusen lägenheter.

Experten om hur installatörer kan bli vinnare genom att använda prefab

Efter ägarskiftet har Dahl flyttat tillverkningen av sina våtrumskassetter från Stockholm till Knappens i Ljusdal. Knappens har utvecklat nya modeller av kassetterna. Totalt finns nu fem modeller, fyra standardmodeller och en flexibel.

Jörgen Hylander– Dahls marknadsposition möjliggör att vi tillsammans når ut till en stor del av Sveriges installatörer med innovativa prefablösningar, säger Knappens vd Jörgen Hylander.

Företaget har egen konstruktion, tillverkning och utveckling av prefablösningar. Bolaget Knappens Prefab omsatte förra året cirka 40 miljoner kronor.

– Vi växer med 25–30 procent per år. Tillsammans med Dahl har vi nu gjutit ett fundament för fler prefabområden så framöver kommer det kanske att gå ännu fortare, säger Jörgen Hylander.

Under senhösten kommer nya produkter att presenteras, aviserar Jörgen Hylander, som också ansvarar för utvecklingen av Dahls prefablösningar.

Thermotech toppar löneligan i Sollefteå

Även Thermotech med huvudkontor i Umeå och tillverkning i Sollefteå har en växande prefabförsäljning. I dag omsätter den cirka 30 miljoner kronor.

Anders Andersson– Tillväxten har i princip dubblats år från år, säger Thermotechs vd Anders Andersson.

I prefabsortmentet ingår tappvatten-, radiator- och golvvärmeskåp i olika kundanpassade utföranden.

Skåpen kan förberedas för vattenmätare och energimätning i både villor och lägenheter. De prefabricerade vattenskåpen kan fås med inbyggd vattenfelsbrytare, även till offentliga lokaler.

– Just nu inför vi prefablösningar på flertalet produkter för att underlätta installationsarbetet. Vi ser att detta kommer leda till åtminstone en fördubbling men troligtvis ännu mera kommande år, säger Anders Andersson.

Huvuddelen av monteringen sker vid fabriken i Sollefteå.

– Men då vi konstruerat ett modulärt prefabsystem med vår egen patenterade kopplingsteknik, kan vi slutmontera väldigt flexibelt och snabbt närmast kund på våra åtta Thermotech-center i Sverige och två i Finland.