Logga in

Avmattning för grossisterna

Publicerad
18 okt 2019, 10:40

Försäljningen ökar fortfarande men tappade fart under det tredje kvartalet. Rörgrossistföreningens nye vd Joacim Nordh ger sin syn på läget och pratar även om den egna fotbollskarriären.

Den totala försäljningen för medlemmarna i Rörgrossistföreningen VVS (RGF) ökade med 2,3 procent under det tredje kvartalet. En faktureringsdag mer i år än 2018 gav en positiv effekt under perioden.

Det innebär en försvagning jämfört med årets första och andra kvartal då ökningen var 7,6 respektive 3,2 procent. 

– Det betyder ändå en fortsatt stabil tillväxt inom alla sektorer. Vi kommer från rekordhöga volymer de senaste åren så prestationen bör ses även utifrån det, säger RGF:s nytillträdde vd Joacim Nordh. 

Han började i augusti och kommer från Ahlsell där han varit divisionschef Industri sedan 2005. 

Medvind för prefabindustrin – Så mycket omsätter sju stora leverantörer till VVS 

– Medlemmarna märker nu av en avmattning, men ser ännu inte att branschen är på väg in i en lågkonjunktur. Minskat bostadsbyggande är det företagen anger primärt som orsak till avmattningen, säger Joacim Nordh. 

VA och delar av industribyggnationen är områden där utvecklingen fortfarande är positiv för VVS-grossisterna.

Medlemsföretagen rapporterar om stabila volymer inom rör och övrig sanitet, något ner inom porslin och något upp inom teknisk armatur, värme och blandare.

Svagare utveckling i storstäderna för grossisterna – ”Det börjar svalna i Stockholm”

Även i storstadsregionerna Stockholm och Göteborg sker en avmattning sett till hela 2019. Däremot ökade försäljningen under tredje kvartalet, i Göteborg från 2,5 under andra kvartalet till 3,9 procent och i Stockholm från 0,5 till 2,4 procent.

Hittills i år är den totala ökningen 4,3 procent, i Göteborg och Stockholm är den 7,4 respektive 4,1 procent. 

Fyra installatörer om hur man rustar sig mot lågkonjunkturen – ”Att tänka marginal före volym är ett bra sätt”

Joacim Nordh pekar samtidigt på flera makroekonomiska faktorer som sannolikt kommer att påverka konjunkturen framöver, exempelvis upptrappningen av Syrienkriget, Brexit och handelskriget mellan USA och Kina.

– För 2019 tror jag kommer det att sluta med positiva försäljningssiffror för vår del, men sedan är det svårare att sia om framtiden.

En annan utmaning för grossistbranschen är e-handeln.

– Där är utländska aktörer, exempelvis Amazon en potentiell stor konkurrent till oss, som vi kommer att behöva hantera.

Två huvudorsaker till att badrumsmarknaden faller efter fem års uppgång 

Vid sidan av uppdraget för RGF är Joacim Nordh sedan 2016 ordförande för Örgryte IS fotbollssektion. ÖIS är ett av klassiska fotbollslagen i Göteborg och ligger för närvarande sexa i Superettan. Med tre omgångar kvar har ÖIS fem poäng upp till Jönköping Södra och en kvalplats till Allsvenskan.

Är du nöjd med säsongen?

– Det är för tidigt att summera. Vi gjorde en väldigt dålig match mot Syrianska senast. Den hade vi behövt vinna. Vi måste nu ta samtliga nio poäng som de återstående matcherna kan ge oss, samtidigt som de andra lagen måste förlora några matcher. 

Förra året kom ÖIS fyra i Superettan.

– Vår ambition är att gå upp i Allsvenskan och gör vi det inte i år så får det bli något annat år. 

Joacim Nordh kommer från Växjö och spelade själv fotboll i gamla mästarklubben Öster på 1980-talet. 

– Jag kom in i A-lagstruppen som 16-17-åring och var med där 1980-1983.

Han spelade inga allsvenska matcher men deltog i Tipscupen och UEFA-cupen, som det hette då.

–  Öster hade ett extremt bra lag då och jag fick förmånen att spela tillsammans Jan “Lill-Damma” Mattsson, Anders Linderoth, Teitur Thordarson och Ravelli-bröderna. Det var en rolig tid, säger Joacim Nordh.