Logga in

Göteborg sänke när grossistförsäljningen vände neråt

Publicerad
30 jan 2020, 08:45

Fortsatt svalare marknad för VVS-grossisterna.

Försäljningen minskade med 1,3 procent under fjärde kvartalet 2019 för medlemmarna i Svenska Rörgrossistföreningen VVS (RGF). Göteborg bidrog mest till nedgången med minus 2,5 procent medan Stockholm ökade med 1,1 procent.

– Även om ett minus är ett minus ser jag ingen dramatik i det här. Tittar vi på de tre första kvartalen 2019 ligger Göteborg på tvåsiffriga tillväxttal. Under fjärde kvartalet 2018, som vi jämför med nu, var det också en väldigt stark tillväxt i Göteborg, säger Joacim Nordh, vd för RGF.

John Fredriks rekonstruktion: Sju åtgärder ska rädda VVS-grossisten i Göteborg

För helåret 2019 ökade den totala försäljningen i landet med 2,8 procent. Störst var ökningarna inom materialgrupperna teknisk armatur, blandare och rör.

Storstadsregionerna Stockholm och Göteborg gick klart bättre än övriga landet under 2019 med plus 3,8 procent respektive 4,8 procent.

Solars vd efter köpet av Onninens VVS-verksamhet: ”Vi ser oss som en utmanare på den svenska marknaden”

En stark inledning på året följdes av en tilltagande avmattning under resten av 2019.

– Men man ska komma ihåg att det är från väldigt höga nivåer, kommenterar Joacim Nordh.

Avmattning för VVS-grossisterna under tredje kvartalet

I hotbilden mot en fortsatt stark konjunktur finns bland annat en upptrappning av handelskriget mellan USA och Kina, hur Brexit realiseras och ett minskat byggande, påpekar han.

– Prognoser visar därför på en mer försiktig tillväxt för 2020. Som det ser ut nu ska det nog mycket till för att vi når plus minus noll under första kvartalet.