Därför får Torpheimergruppens chef gå
Torpheimergruppens koncernchef Mikael Hansevi lämnar posten efter bara ett år.
Mikael Hansevi rekryterades till Torpheimergruppen för 1,5 år sedan som vice vd. Han blev koncernchef vid årsskiftet 2016/2017 efter grundaren och huvudägaren Lars-Göran Torpheimer.
– Tanken var att ta in en efterträdare till mig som var administrativt duktig. Jag är främst entreprenör men koncernen har blivit ganska stor och det behövdes mer ordning och reda. Jag tänkte att det bara var att anställa någon som var bättre än jag själv på det administrativa så skulle allt lösa sig, säger Lars-Göran Torpheimer, som blev styrelseordförande när Mikael Hansevi tillträdde.
– Tyvärr fungerade det inte tillfredsställande med en ekonom som koncernchef i vårt fall, i varje fall inte just nu. Det är inte Mickes fel utan vårt. Vi borde ha tagit in en branschmänniska.
Lars-Göran Torpheimer pekar på att installationsbranschen skiljer sig från den kommunala sektorn där Mikael Hansevi bland annat verkat tidigare.
– Vi har inom vår bransch en förkärlek för att vilja låta ekonomerna styra våra bolag och det har visat sig nu nyligen i flera fall att det inte fungerar så bra.
– Du måste kunna en del entreprenadjuridik för att förstå hur affärerna går till och prata vårt fikonspråk. Om inte är risken stor att du hamnar utanför och blir osäker i sin roll som ledare. Det blir fel hela vägen, säger Lars-Göran Torpheimer.
Läs mer: Sandbäckens koncernchef får sparken
Förändringen gjordes egentligen redan i oktober förra året då Lars-Göran Torpheimer successivt tog över det operativa ansvaret medan Mikael Hansevi kvarstod som administrativ chef.
– Men man kan inte ha två tuppar i hönsgården och i julas kom vi överens om i styrelsen att bryta.
Formellt lämnade Mikael Hansevi koncernchefsposten den 9 februari.
Lars-Göran Torpheimer stannar nu kvar som koncernchef under minst två år.
– Vi kan inte hålla på och hatta. Vi är inne i en brytperiod där vi går från att vara flera små bolag till ett stort. Efter 2019 tar vi ett nytt beslut. Vår plan är att finna någon med god branschkännedom som tar rygg på mig under en period och sedan blir det en successiv överlämning.
Läs mer: Torpheimergruppen gör stor inbrytning i Stockholm
Torpheimergruppen förvärvade vid årsskiftet Ventilation & Inneklimat Sverige (V&I) i Södertälje som ska fusioneras in i Stockholmsbolaget under 2018 och 2019.
– Vi har nu en bra utgångspunkt att expandera vidare från i Stockholm. Genom V&I får vi cirka 50 medarbetare och på ett år med det som ligger i pipen är möjligheten stor att vi når 100 miljoner i omsättning. Tanken med förvärvet är att vi ska bredda oss från datahallar och komma ut på den allmänna marknaden.
Fusionsarbetet kommer att ledas av Torpheimergruppens vice vd Jens Östrup.
Samtidigt har vd:n för Stockholmsbolaget lämnat och ny vd är sedan den 2 februari Claes Tonström. Lars-Göran Torpheimer och Claes Tonström drev tillsammans tidigare Luftteknik som förvärvades av Bravida (då BPA) 1999. Därefter har Claes Tonström drivit verksamheter inom måleri och datagolv.
– Claes har varit underentreprenör till oss många gånger när vi byggt datahallar till Ericsson i Stockholm. Han känner därmed väl till vår kärnverksamhet där. Därför var det naturligt att låta honom leda Stockholmsverksamheten under en övergångsperiod. Men Claes bor i Åtvidaberg så på två års sikt ska vi hitta en Stockholmare som kan ta över. Kanske blir det en internrekrytering, säger Lars-Göran Torpheimer.
Ny styrelseordförande för Torpheimergruppen är Anders Knutsson som varit ledamot samt delägare i fyra år. Anders Knutsson är bosatt i Liechtenstein och koncernchef för Nordstjernanägda Win Group som tillverkar aluminium- och glassystem för byggsektorn.
Läs mer: Lars-Göran Torpheimer åter koncernchef
Torpheimergruppen ägs till nära 53 procent av Lars-Göran Torpheimer och hans hustru Yvonne. Övriga delägare är Jens Östrup, Leif Ericsson, Kent Axelsson, Anders Knutsson samt Bravidas tidigare koncernchef Mats O Paulsson. Mats O Paulsson ingår även i styrelsen.
Torpheimergruppen omsatte förra året cirka 800 miljoner kronor.
– Men det berodde på ett exceptionellt stort projekt för Ericsson som stod för ungefär hälften av omsättningen. Ett normalår omsätter vi nu 400–600 miljoner kronor.
Till de nuvarande kunderna hör Saab, Cloetta, Siemens, fastighetsbolag samt kommuner och landsting.
– Vi har en ganska tydlig industriell prägel. Ju svårare uppdrag desto bättre, säger Lars-Göran Torpheimer.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen