Logga in

VVS-installatörer i konkurs efter coronasmällar

Publicerad
21 dec 2021, 12:23
| Uppdaterad
22 dec 2021

Två företag i Sörmland och ett i Gästrikland gick i konkurs inom loppet av en vecka.

Rörmontage i Katrineholm försattes i konkurs vid Nyköpings tingsrätt 16 december. Det brutna räkenskapsåret 2019/2020 förlängt till 16 månader omsatte företaget drygt 25 miljoner kronor med åtta anställda.

Miljonförluster två år i rad
Bad & Värme-medlem i konkurs

Skyldig 300 000 kronor
Systemair begärde installatör i konkurs

Redan i början av december gick Rörmontages anställda över till Oppunda VVS i Katrineholm, skriver Katrineholms-Kuriren.

– Vi har lidit hårt av corona det här året och för att rädda de anställda tog vi beslutet att låta dem gå över till Oppunda VVS. Efter att de anställda gått över kan vi inte bedriva någon verksamhet och därför har vi försatt bolaget i konkurs, säger styrelseledamoten Robin Jansson till Katrineholms-Kuriren.

Genom en inkråmsaffär tog Oppunda VVS samtidigt över maskiner och fordon. Gustaf Pontén på Advokatgruppen Mellansverige i Eskilstuna har utsetts till konkursförvaltare.

Ventilationsteknik Robert Hallberg i Nyköping försattes i konkurs vid samma tingsrätt den 13 december. Vid konkursen hade företaget elva anställda.

2020 omsatte Ventilationsteknik cirka 24 miljoner kronor med 14 anställda. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på 2,5 miljoner kronor.

I årsredovisningen konstateras att omsättningen minskat med mer än 30 procent jämfört med året innan. Minskningen beror på ett stort tapp i försäljningen på grund av ändrat beteende hos kunder med anledning av coronapandemin.

Ulf Norin vid Heilborns Advokatbyrå i Nyköping har utsetts till konkursförvaltare.

9 december försattes Inneklimatteknik i Gefle i konkurs vid Gävle tingsrätt. Vid konkursen hade företag tre anställda.

Det brutna räkenskapsåret 2020/2021 omsatte Inneklimatteknik drygt 15 miljoner kronor med nio anställda. Samtidigt redovisades en förlust efter finansnetto på 2,1 miljoner kronor.

Omsättningen minskade med 32 procent jämfört med året innan. ”Bolaget har påverkats av den pågående pandemin då ett antal byggprojekt har skjutits på framtiden”, står det i årsredovisningen.

Pandemin huvudorsak till konkursen
”Jag känner en sådan skuld mot mina anställda”

Jonas Vandér vid Advokatfirman Abersten Gävle har utsetts till konkursförvaltare.