Logga in

”Kunder begär ’kontrollofferter’ för att sätta pris på svartjobbet”

Publicerad
25 jan 2018, 13:18

Många företagare får lägga ner mycket tid på offerter som aldrig leder jobb. Det handlar ofta om ”kontrollofferter” där kunden vill få reda på marknadspriset för att kunna sätta ett svart pris.

Mikael Elfvendahl, ägare till skadesaneringsföretaget Väsby Fukt AB, var en företagare som framträdde på ett frukostmöte om ROT-avdrag, arrangerat av Sveriges Byggindustrier (BI) och Måleriföretagen.

– Det blir väldigt svårt att konkurrera på en sådan marknad. Vi kör med öppna kort och kommer inte in på jobb åt privatpersoner. Folk tycker att vi är för dyra, helt enkelt.

– Vi kommer ofta till hem där badrummet måste göras om på grund av vattenskador, säger Mikael Elfvendahl och tillägger att det sällan finns kvitton från dem som utförde jobbet

– Det här ställer till stora problem för den enskilde och för bostadsrättsföreningar, eftersom försäkringsbolagen inte täcker skador orsakade av svartjobbare. Vi ser det från andra sidan, hur sämre ROT-avdraget orsakar mer svartjobb, menar han.

Läs mer: ”Svartjobben minskar om ROT återställs”

Hela sju av tio svenskar menar att viljan att anlita svart arbetskraft minskar om ROT-avdraget återställs till 50 procent, enligt en Sifo-undersökning som publicerades i dag.

VVS-Forum har tidigare skrivit om delar av undersökningen, som Sveriges Byggindustrier (BI) och Måleriföretagen står bakom.

Två tredjedelar av de tillfrågade tror att viljan att köpa vita hantverkstjänster ökar om ROT-avdraget återställs till 50 procent.

Dessutom vill sex av tio svenskar att ROT-avdraget bör återställas till 50 procent av arbetskostnaden.

Läs mer: ROT-bakläxa för Skatteverket

De allra flesta, 85 procent, tycker överhuvudtaget att ROT-avdraget är bra.

Undersökningen bygger på 1 019 intervjuer under 17–24 november från Sifos slumpmässiga webbpanel. Målgruppen är den svenska allmänheten i åldersgruppen 18–79 år.

Läs mer: ”Svensken är beredd att köpa svart igen”