Logga in

5 utmaningar när det gäller köksrenovering

Publicerad
10 jun 2024, 02:00
| Uppdaterad
7 jun 2024

Flytspackel som avger giftiga gaser. Stött på det någon gång? Timmie Oksanen på Total VVS Trosa listar fem saker som kan bli besvärliga när kök ska renoveras. Vilka fler har du?

Timmie och Carolin dokumenterar hela arbetsprocessen och lägger sen ut bllderna på nätet
”Bilder på Instagram är bra marknadsföring för oss”

Total Trosa VVS renoverade ett kök från 1978
Så renoverades det 46 år gamla köket

1. Dåliga väggar

Om väggarna är fuktskadade eller dåliga på något annat sätt så måste de bytas ut. Det kan bli en kostsam historia som kunden måste godkänna och offerten skrivas om.

Timmie Oksanen byter ut de gamla avloppsdelarna till köket. Foto: David Lagerlöf

2. Hårt vatten

Det är viktigt att veta vattnets hårdhet. Vid nästan alla köks- och badrumsrenoveringar installerar vi vattenavhärdare för att inte installationerna ska bli förstörda. 

Många hål blir det för eluttagen. Extra knepigt när det saknas en ritning, Foto: Eva-Maria Fasth

3. Ojordad el

Anlita en elektriker för att byta ut gamla, ojordade elkablar. Vi har en lokal elektriker, Trosa El, som underleverantör.

Renovering av ett annat kök slutade med att man fick riva upp bjälklaget i hela huset efter att kökskranen stått och droppat. Foto: Timmie Oksanen

4. Vattenskador

Det är extra problematiskt i kök med torpargrund. I värsta fall har vattenläckaget gått igenom bjälklaget, som då måste bytas ut.

5. Flytspackel

När man bryter upp ett golv kan slitskiktet ibland bestå av flytspackel. Inte så trevligt att sanera. Under 1980-talet blev många hus ”sjuka” på grund av kaseinhaltigt flytspackel som avgav giftiga gaser efter att kaseinet hade reagerat med fukten i otillräckligt torkade betonggolv.