Logga in

”Jag får sockerdricka i hela kroppen när folk river ut fungerande prylar”

Publicerad
1 jul 2024, 05:00
| Uppdaterad
28 jun 2024

Han älskar att renovera äldre hus – inte minst när det betyder att originalsaker bevaras. När kunden vill ta snabba genvägar och river ut fungerande grejer kryper det däremot i kroppen på honom.

Det har blivit många herrgårdar och slott, säger han, och det är roligt med sådana typer av utmaningar. Uppdragen har skapat ett intresse hos honom och erfarenheterna han gjort har lett till att han litegrann har nischats mot den sortens jobb. Installationer och renoveringar i äldre byggnader där kunden vill att resultatet ska bli i så “gammal stil” som möjligt. 

Läs också:
”Vi körde hela kittet med gängade rör och slottsventiler”

Läs också:
Tipslista: ”Jag har världens bästa tips på en golvbrunn”

Joel Gabrielsson, VVS-montör i Göteborg och verksam i Västra Götaland, berättar att han är “väldigt mycket för det här med byggnadsvård och den cirkulära ekonomin”. 

– Jag tycker om att renovera grejer och köra dem så länge det bara går tills man måste slänga dem. Jag får sockerdricka i hela kroppen när folk river ut fungerande prylar, det blir jag väldigt ledsen av, säger han. 

Han exemplifierar med synerna på återvinningen och hur dåligt han mår när han ser vad folk vräker ned i containrarna.

– Det är tråkigt att vi har det tänket, väldigt kortsiktigt, säger han.

Men det är inte bara avsmak för slit och släng-mentaliteten som gör att han trivs med det som ser gammaldags ut. Det är också en ren stilfråga. 

– Jag gillar design, det romantiska, svulstiga, även när det gäller rör och armaturer. 

När han kallas till en herrgård, eller rentav ett slott, med flera sekel på nacken där ägarna vill renovera så att badrum, rördragningar och värmesystem smälter in och blir så tidsenliga det nu är möjligt så får han börja med att leta. 

– Det är en jätteutmaning i dag att hitta grejer av bra kvalitet som både ser genuint hållbara ut och är det. Det är så mycket plast i dag. Jag beställer ofta från olika leverantörer, kvalitetsarmaturer, mässingsklammer, vattenlås i mässing.

Ett ställe han återvänder till är Göteborgs förnickling. De avkromar och kromar om gamla kranar så att de blir som nya, säger han.

– Där slipar jag till dem invändigt, byter packningar och krankägla och smörjer upp så att de blir fräscha igen. Det är alltid en risk, man får ju ingen garanti på de sakerna, men det förstår kunderna. Samtidigt så rekommenderar jag att man sätter in vattenfelsbrytare när man renoverar i gamla hus, så allt handlar inte om gamla saker. 

Läs också:
”Gamla hus är svårjobbade men roligare – man får använda huvudet mer”

Det Joel Gabrielsson gillar med jobben där han får möjlighet att arbeta på sitt sätt är inte bara att det blir snyggt. Han återvänder till motståndet mot slit och släng och talar om tidspress och vinstmaximering. 

– Allt ska gå så fort i den här branschen och den inställningen gäller även kunderna.En del har inget tålamod och vill att jag ska ta genvägar, men där står jag på mig. Jag försöker skapa en motkultur mot all denna kortsiktighet. Ett fuskjobb behöver man i regel återvända till och då kan man börja prata om dyra jobb. Man ska vara effektiv och systematisk för kundernas bästa, så jag menar inte att man ska förskringa tid på något sätt. Men jag kan inte minnas en enda gång där en kund varit missnöjd med att jag hängt rören rakt.