Logga in

”Jag följer alltid Säker Vattens regler – även om det kan bli dyrare”

Publicerad
13 maj 2024, 06:00
| Uppdaterad
8 maj 2024

Det tog fyra dagar att lägga avloppsrören och det blev mycket liggande på mage. Vi följer med Boris Jankovic på BB Rör till en exklusiv badrumsrenovering med bland annat två parallella duschar.

På fjärde våningen i ett sekelskifteshus vid Norrtull i Stockholm pågår en omfattande renovering av en 130 kvadratmeter stor bostadsrätt, som ett ungt par nyligen köpt för 10 miljoner kronor.

Besiktningsmannen Sajad Mirkhalafi rankar de fem vanligaste installationsfelen
”Många nybyggda badrum får rivas upp på grund av några få centimeter”

Att renovera ett flerbostadshus handlar inte bara om att byta fönster och WC-stolar
Allmännyttans expert: ”Renovering är årtusendets hållbarhetsdilemma”

Det finns i princip inget kvar av den tidigare inredningen, mer än stuckaturerna i taket och dörrkarmarna.

Huvudentreprenör är Falanga Bygg och BB Rör är en av underentreprenörerna som har ansvar för installationerna i två badrum, ett kök och en tvättstuga.

Boris Jankovic, som är ägare till BB Rör, har renoverat hundratals badrum, och hans stora fritidsintresse är schack. Precis som i schack måste noga man tänka igenom allt man gör i en badrumsrenovering, säger han. 

Medan taket och dörrkarmar målas vita, drar BB Rörs VVS-montörer rör i ett utrymme som ska bli tvättstuga.

– Nu är det bara en månad kvar tills jag tar min examen som VVS-ingenjör, säger Boris Jankovic med ett brett leende, när vi slår oss ner vid verktygsbordet som också fungerar som fikabord.

Det har varit ett tufft år för Boris Jankovic, han har pluggat och samtidigt arbetat mer än heltid, eftersom han också har det administrativa ansvaret för firman. Han är VVS-montör fem dagar i veckan och administratör på helgerna.

– Jag har inte haft en enda ledig helg de senaste tio åren, men trots att fakturor inte alltid är så kul att hålla på med så njuter jag av att sitta på kontoret på Skeppsbron i Gamla Stan och titta ut över Saltsjön och Djurgårdsfärjorna, säger Boris Jankovic, som fick tag på det fashionabla kontoret tack vare kontakter.

Dubbla golvbrunnar till parallella duschar. Foto: Peter Knutson

Vi tar oss till ett av de tidigare slitna badrummen som bjuder på flera överraskningar. Två golvbrunnar bredvid varandra skvallrar om att det ska bli två exklusiva duschar intill varandra.

– Lyx, konstaterar Boris Jankovic och berättar att avloppsrören har tagit fyra dagar att lägga på grund av trångt utrymme och ingen tillgång till grannens lägenhet.

–  Vi fick jobba i grannens undertak ovanifrån, det vill säga ligga på magen och jobba. Men jag gillar att följa Säker Vattens branschregler och är väldigt noggrann med det även om det kan bli dyrare. Toaletten av märket Sanicompact Elite är en så kallad kvarntoalett, som drivs av en motor som maler ner avfallet till en spolmassa. Massan pumpas sedan iväg genom ett smalt rör på 32 millimeter till en tank.

– Kvarnmotorn pumpar 30 meter horisontellt och 10 meter upp. Avloppsledningen fram till toaletten skulle ha blivit 110 millimeter från huvudstammen som ligger för långt bort och skulle ha kostat mer än 100 000 kronor på grund av förstärkningen av bjälklag med stålbalkar, säger Boris Jankovic.

VVS-experten Hans Söderström listar sju saker att tänka på
”Det är många gånger det knepigaste vid en badrumsrenovering”

Han var 18 år när han kom till Sverige från Serbien. Hans mamma hade träffat en ny man i Sverige, också han ”jugoslav”, som Boris Jankovic uttrycker det om sin styvpappa.

Styvpappan var rörmokare sedan 1978 och hade en egen firma sedan 1985.

– Han lärde mig allt jag behövde veta som röris och jag fick ta över hans företag så småningom. Jag har honom att tacka för allt och för att han också lärde mig vikten av att vara stolt i sitt yrke. Den stoltheten bär jag med mig än idag, säger Boris Jankovic.

FAKTA/Boris Jankovic

Namn: Boris Jankovic.

Ålder: 31 år.

Bor: I bostadsrätt i Vega i Haninge, söder om Stockholm.

Familj: Sambo.

Fritidsintresse: Spelar schack, både med medarbetarna och on-line. Läser böcker, bland annat om Bobby Fischers schackpartier. Jag har själv spelat tennis så jag tittar gärna på tennis, helst på serben Novak Djokovic.

FAKTA/Boris B Rör AB (BB Rör)

Ägare: Boris Jankovic.

Antalet anställda: Sex personer (varav fem VVS-montörer och en kommunikatör som sköter Facebook, Instagram och andra sociala medier.)

Omsättning: Omkring sju miljoner kronor.

Grundades: 2014