Logga in

Installatörer tycker till om nya lärlingsstödet

Publicerad
26 okt 2017, 09:08

VVS-installationsföretag som använt det nya ekonomiska stödet för yrkesintroduktionsanställningar (YA) av till exempel lärlingar berättar om sina erfarenheter för VVS-Forum. 

Lena Holmbom

Lena Holmbom, delägare i Bad & Värme-medlemmen Holmboms Värme & Sanitet i Kåge, Skellefteå.

– Jag tycker att det är fantastiskt med ett ekonomiskt stöd för att exempelvis anställa lärlingar. Det kostar annars ganska mycket att anställa någon som är outbildad för vi betalar ju lön under deras utbildningstid.

Så fungerar det nya ekonomiska stödet för lärlingar

 – Vi har använt stödet för en nyutbildad kille som vi ville anställa som lärling. Företaget där han gjorde sin praktik hade inget jobb åt honom. Vi har nu provanställt honom och han började häromveckan. Vi har för avsikt att behålla honom men först måste vi lära känna honom och se hur han fungerar för jobbet.

– Jag tyckte att det var lite svårt att fylla i en del uppgifter på ansökningsblanketten, men det fick jag hjälp med i ”steg för steg-guiden” på VVS Företagens hemsida. Nu i efterhand tyckte jag att det var lätt att fylla i blanketten.
– För tillfället kommer vi inte att göra fler nyanställningar. Just nu har vi hur mycket som helst att göra, så därför skulle vi tillfälligt behöva anställa fler, men av erfarenhet vet jag att det brukar bli färre uppdrag i februari, mars.

”Arbetsgivare gör vågen för introduktionsjobben”

 Andreas Gällerstedt

Andreas Gällerstedt, avdelningschef för VS på Bravida i Umeå.

– Det är en väldigt bra grej. Vi har hittills använt YA-stödet två gånger. Det handlar om två unga personer från VVS-utbildningen som vi anställt som lärlingar. Det blir naturligtvis intressantare att anställa folk när det finns ett sådant här stöd.
– Hanteringen skulle kunna bli enklare. Det går inte att anställa personen först och sedan ansöka om stödet hos Arbetsförmedlingen utan det måste ske tvärtom. En förenkling skulle gagna både den som blir anställd och företaget.

Så vill VVS Företagen lösa lärlingskrisen

– När det ges möjlighet kommer vi att fortsätta använda oss av stödet. Än så länge har vi använt det för lärlingar. Men skulle det dyka upp andra anställningssituationer när stödet kan falla ut får vi ta det beslutet då. Det är ju inte enbart lärlingar som vi inriktar oss på.