Logga in

”Väldigt få anser sig inte ha nytta av medlemskapet”

Publicerad
31 jan 2019, 08:26

Dyrt, fel och onödigt – eller? Diskussionen om Säker Vatten har varit intensiv. Men stämmer grundförutsättningen? Har Säker Vatten tappat medlemmar? Vd Stefan Rex svarar kritikerna.

Det var ett inlägg om Säker Vatten i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser som gav en flod av kommentarer. Enligt inlägget är det många företag som har lämnat Säker Vatten och frågeställningen handlar om hur utförda jobb påverkas av detta.

”Är det rörmokarens ansvar om plattsättaren gör fel?”

Många av kommentatorerna är kritiska mot Säker Vatten och ifrågasätter värdet av auktorisationen. Några anser att avgifter för auktorisation och utbildningar är för höga.

Men när VVS-Forum kontrollerar uppgifterna visar sig själva utgångspunkten vara fel: Antalet auktoriserade företag är fler än för ett år sedan, i skrivande stund 2 029 jämfört med 2 013 i januari 2018.

79 företag lämnade Säker Vatten på egen begäran 2018. Det är färre än 2017 då det var 90 företag. Och samtidigt har fler företag alltså tillkommit.

Tre allvarliga brister gav fällande dom mot VVS-företagare

VVS-Forum har bett Säker Vattens vd Stefan Rex att kommentera synpunkter och uppgifter som framförs i inlägget.

Vilka är de vanligaste anledningarna till att företag själva vill lämna Säker Vatten?

– Oftast beror det på att de blir uppköpta av andra företag. Väldigt få anser sig inte ha nytta av medlemskapet.

Hur vanligt är det att beställare ställer krav på intyg och auktorisation enligt Säker Vatten? 

– Enligt de undersökningar vi gjort hos våra medlemmar är det 70–80 procent av deras kunder som efterfrågar Säker Vatten.

Vilka krav ställer försäkringsbolagen på intyg och auktorisation enligt Säker Vatten?

– Det varierar mellan bolagen. Vissa ställer krav på fackmässighet men de flesta skriver också om branschregler och byggregler, ett exempel på det är Länsförsäkringar. Även hovrätten likställer i en aktuell dom fackmässighet med att följa branschregler. Branschregler är utförande tolkning av Boverkets byggregler, BBR.

Finns det skillnader i värdet av de tre branschreglerna Säker Vatten, Byggkeramikrådets branschregler, BKR, och Golvbranschens Våtrumskontroll (GVK)?

– Jag bedömer att alla har lika stort värde. Jag vet att Säker Vatten efterfrågas vid försäljningar och om det saknas blir det ofta ett prisavdrag.

Hur kommenterar du kritiken mot höga avgifter för medlemskap och utbildningar?

– För en enmansfirma som inte är med i Installatörsföretagen är årsavgiften cirka 3,30 kronor per timme om man slår ut den på ett arbetsår. Jag tycker inte att det är dyrt. Vad gäller kurser så ansvarar Säker Vatten endast för innehållet i utbildningarna. Det är utbildningsföretagen själva som prissätter dessa. Just nu pågår en diskussion om hur utbildningarna kan komma att se ut i framtiden. I dagsläget behöver installatören gå samma utbildning oavsett om det är första gången eller en repetition. Detta kan komma att ändras, men ännu är inga beslut tagna.