Logga in

Fortsatt nedgång för frånluftsvärmepumpar

Publicerad
30 okt 2019, 10:23

Efter sex års uppgång bröts trenden i början av året. Nu fortsätter försäljningen av frånluftsvärmepumpar att minska, men andra segment väger upp tappet.

Under det tredje kvartalet var den totala försäljningen av värmepumpar oförändrad jämfört med samma period förra året. Det visar nya siffror från Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Försäljningen har ökat inom segmenten luft-vattenvärmepumpar och bergvärmepumpar medan frånluftsvärmepumpar har minskat under kvartalet.

Tillverkare av frånluftsvärmepumpar gick i konkurs

Minskningen för frånluftsvärmepumpar var 6 procent under det tredje kvartalet. Frånluftsvärmepumpar installeras främst i nya småhus och försäljningen följer nybyggnadstakten av småhus ganska väl.

– Med tanke på det minskade trycket i svensk ekonomi och minskat bostadsbyggande kommer minskad försäljning av frånluftsvärmepumpar vara ett troligt scenario även den närmaste tiden, säger Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, i ett pressmeddelande.

Trendbrottet: Därför minskar försäljningen av frånluftsvärmepumpar

Försäljningen av luft-vattenvärmepumpar ökade med 2 procent och bergvärmepumpar med 3 procent under det tredje kvartalet.

– Branschen går mycket bra och de marknadssignaler vi sett under en tid håller fortsatt i sig. Utbytesmarknaden på villasidan har kommit igång och vi ser en positiv trend inom detta framöver, säger Per Jonasson. 

Expertens framtidsspaning: Värmepumparna krymper och blir miljövänligare

Under årets första tre kvartal har den totala försäljningen av värmepumpar ökat med 2 procent.