Logga in

Värmepumptillverkare i konkurs

Publicerad
30 okt 2019, 13:51

UPPDATERAD Var bäst i Energimyndighetens test.

Energi i Teckomatorp AB försattes på egen begäran i konkurs vid Lunds tingsrätt den 28 oktober. Företaget har utvecklat, tillverkat och sålt frånluftsvärmepumpar med varumärket ETK. Bolaget hette under en kort period fram till februari i år ETK Heat AB och dessförinnan Energiteknik i Teckomatorp AB.

Tillverkningen lever vidare i nytt bolag – Ägaren berättar om orsaken till konkursen

Enligt konkursansökan kan bolaget inte längre betala sina skulder och betalningsoförmågan är inte endast tillfällig. Bolaget har inga anställda.

2012 gav en av företagets frånluftsvärmepumpar den största energibesparingen i större hus enligt Energimyndighetens test.

Det brutna räkenskapsåret 2017/2018 omsatte företaget cirka 12 miljoner kronor med fem anställda. Samtidigt redovisades en vinst efter finansnetto på 650 000 kronor.

Verksamhetsåret innan omsatte företaget 7 miljoner kronor med en förlust på 1,3 miljoner kronor. Det innebar det tredje förluståret i rad för bolaget som då hette Energiteknik i Teckomatorp.

Av årsredovisningen för 2016/2017 framgår att företaget hade den dyraste produkten på marknaden inom segmentet ”högeffektiva frånluftsvärmepumpar”. Orsaken var enligt bolaget en låg volym som gav höga inköpskostnader av komponenter.

Innovatören om konkursen för bolaget bakom solvärmepump: ”Med facit i hand skulle vi satsat mer på att sänka produktkostnaden.”

Företaget har sedan 1970-talet arbetat med kyl- och värmeteknik. Verksamheten har tidigare omfattat kylservice samt legotillverkning och försäljning av värmeväxlare. Företaget erbjöd förut även installation och service av kyl- och frysrum, värmepumpar samt solceller.

Dan Nordenberg vid Advokatfirman Acta i Landskrona har utsetts till konkursförvaltare.