Logga in

Värmepumptillverkning lever vidare trots konkurs

Publicerad
8 nov 2019, 14:23

Ett nytt bolag har tagit över tillverkningen av frånluftsvärmepumpar och ökar satsningen.

Som VVS-Forum har berättat tidigare begärdes Energi i Teckomatorp AB i konkurs vid Lunds tingsrätt den 28 oktober. Företaget hette tidigare Energiteknik i Teckomatorp AB.

Den primära verksamheten har sedan 1970-talet varit att installera och serva kyl- och frysanläggningar för till exempel storkök samt OEM-produktion av kylaggregat. Installations- och serviceverksamheten avyttrades för snart två år sedan.

Bolaget har även utvecklat frånluftsvärmepumparna i ETK-serien.

Fortsatt nedgång för frånluftsvärmepumpar – Men uppåt för övriga kategorier 

Verksamheten inom frånluftsvärmepumpar har tagits över av det nybildade bolaget ETK Heat AB, som liksom det andra företaget drivs av Mikael Joó.

– Anledningen till att vi gjorde på det här sättet var att vi ville renodla verksamheten och satsa på frånluftsvärmepumpen fullt ut genom att lägga den i ett eget bolag. Det som har begärts i konkurs nu var i princip ett skal utan några anställda eller någon verksamhet, säger Mikael Joó.

ETK Heat har i dag två anställda. 

– Dessutom hyr vi in specialiserad personal, exempelvis kyltekniker, elektriker, svetsare med mera för arbeten som kräver specialkompetens. Vi kommer att anställa fler, men den nya tillverkningslinjen är ännu i en uppbyggnadsfas. 

Innovatören om konkursen för bolaget bakom solvärmepump: ”Med facit i hand skulle vi satsat mer på att sänka produktkostnaden.”

Hittills har 50–100 värmepumpar per år tillverkats.

– Vi satsar nu på att öka volymerna när vi kan koncentrera oss på produkten. Prognosen är att inom två år ligga på 300 enheter per år. Intresset för produkten är stort, säger Mikael Joó.

Förutom i Sverige säljs värmepumparna även till bland annat Irland, Holland och Österrike, uppger han.