Logga in

Därför investerar Wavin i den svenska fabriken

Publicerad
20 apr 2017, 16:05

Plaströrstillverkaren Wavin investerar i den svenska fabriken i Kjula utanför Eskilstuna. 

Bakgrunden till satsningen är fortsatt stor nybyggnation samt kommunernas stora behov av att renovera sina VA-system, skriver Wavin i ett pressmeddelande.

Investeringen kommer att leda till nya produktionslinjer för inomhusavloppsrör, markavloppsrör, telekom och VVS.

Målet är att öka produktionskapaciteten för att möta en ökad svensk och nordisk efterfrågan.

– Med de nya produktionslinjerna blir det möjligt för oss att öka produktionen med upp till 70 procent, säger svenska Wavins vd Per Dollerup Mikkelsen i pressmeddelandet.

Arbetet påbörjas i år och beräknas vara genomfört andra kvartalet 2018. Den totala kostnaden för investeringen är 80 miljoner kronor. Fabriken i Kjula blir därmed produktionsanläggning för inom- och utomhusavlopp för de nordiska länderna samt tillverkning av kabelskyddsprodukter för el och telekom samt dräneringsrör. Anläggningen har också en separat avdelning för specialprodukter till skräddarsydda lösningar till vattenprojekt och avloppsvatten.

– Med denna investering visar Wavin Group den stora betydelsen som den nordiska och därmed den svenska marknaden har för koncernen. Wavin har historiskt sett haft en ledande ställning i norr, och vi vill stärka vår position ytterligare, säger Per Dollerup Mikkelsen.

Det handlar om en av koncernens största investeringar i år.

Wavins fabrik i Kjula, Eskilstuna.

– Den kommer att innebära att de två fabrikerna i Norge och Sverige, tillsammans med fabriken i Danmark är väl rustade för att fortsätta tillväxten i Norden, säger Per Dollerup Mikkelsen.

Svenska Wavin har sedan 1981 varit en ledande producent av plaströrssystem i Sverige. Företaget ingår i Wavin Group som är marknadsledande i Europa inom plaströrssystem. Wavin Group har sitt huvudkontor i Zwolle, Holland, och är direkt representerad i 25 europeiska länder med totalt 30 produktionsanläggningar. Wavin har cirka 5 500 anställda och en årlig omsättning på cirka 1,2 miljarder euro (cirka 11,6 miljarder kronor). Wavin ingår i mexikanska Mexichem- gruppen som är världsledande inom plaströrsystem, uppger företaget.