Logga in

SKVP:s nya vd: ”Det finns ett uppdämt behov av att träffas”

Publicerad
19 jan 2021, 10:23
| Uppdaterad
28 mar 2021

Anders Mårtensson blir ny vd för Svenska Kyl & Värmepumpföreningen. Han kommer närmast från VVS-Fabrikanternas råd, där han varit vd i sju år, är utbildad elkraftsingenjör, har varit vd för Gotlands energi och affärsområdeschef på Schneider Electric.

Grattis till nya jobbet! Hur känns det?

– Det ska bli roligt att ta mig an SKVP. Men jag börjar ju inte på nya jobbet förrän 1 juni 2021.

Läs också:
Här är värmepumparna som säljer bäst

Vilka blir de största utmaningarna när du tar vid som vd på Svenska Kyl och Värmepumpföreningen?

– Det får jag svara på när jag har varit där ett tag. Men jag hoppas jag kan bidra till att skapa mer uppmärksamhet för kyl- och värmepumpbranschen.

Hur mycket erfarenhet har du från kyl- och värmepumpbranschen?

– Från energibranschen har jag mycket erfarenheter, sen har jag ett stort allmänintresse. Värmepumpar och kyla är viktiga områden för samhället.

Läs också:
Här blir det tuffare för frånluftsvärmepumpar

Vad är du mest stolt över från din tid som vd på VVS-Fabrikanternas råd?

– Att organisationen har blivit mycket mer synlig och etablerat sig som en politisk aktör och mässarrangör. VVS-Fabrikanternas råd finns numera med på politikernas agenda. Vi har också haft en medlemstillväxt, från 50 till 100 medlemmar.

Hur har covid 19 påverkat kyl- och värmepumpmarknaden?

– Det har jag svårt att svara på, däremot så vet jag att det påverkat marknaden för medlemmar i VVS-Fabrikanternas råd. Det finns företag, där det fysiska mötet är en viktig säljkanal, som blivit påverkade väldigt mycket, men inte i den omfattning som man befarade för ett år sedan. I början av pandemin rådde närmast en domedagsstämning och det gör det inte i dag även om det givetvis finns en fortsatt oro. Men det finns ett uppdämt behov av att träffas.

Läs också:
Framtidshoten mot värmepumparna

2020 var ett bra år för kyl- och värmepumpbranschen som ökade försäljningen med 9 procent 2020 jämfört med 2019. Hur ser framtiden ut för kyl- och värmepumpbranschen?

– Min tro är att det ska se fortsatt bra ut, annars hade jag inte tagit på mig uppdraget. Det finns goda förutsättningar för att försäljningssiffrorna kunnat öka ytterligare.