Logga in

Här är hetaste nyheterna på jättemässan

Publicerad
16 mar 2018, 14:53

Ett stort tekniksprång inom fläktar och en utvecklad svensk mätteknik. Det sticker ut på södra Europas största VVS-mässa.

Just nu pågår Mostra Convegno i Milano. Det är södra Europas största VVS-mässa med över 2 300 utställare från 54 länder som förväntas locka närmare 160 000 besökare från hela världen.

I VVS-branschen sker produktutvecklingen i små steg och på de två stora europeiska mässorna – Mostra Convegno i Milano och ISH i Frankfurt – som går vartannat år blir nyheterna inte så betydande.

Men Nicotra Gebhardt har i alla fall lagt ner mycket utveckling på senaste kammarfläkten RQM MultiEvo.

– Vi har ett fläktblad mycket likt en flygplansvinge. Tekniken för att forma den för att nå största aerodynamisk fördel var ett mål. Vi insåg att vi kunde nå 77 procent verkningsgrad helt aerodynamiskt, berättar Johannes Anschütz, utvecklingschef på Nicotra Gebhardt.

Johannes Anschütz. Foto: Jan Fredriksson

Höljet och fläkthjulet har optimerats aerodynamiskt och är nu 15 procent effektivare än tidigare, i sig mycket större skillnad än välja den mest energieffektiva elmotorn.

– Fläkthuset är uppdelat i fyra olika sektioner och det återvinner största delen av virvlarna vid fläkthjulets utlopp tillbaka till statiskt tryck, säger Johannes Anschütz.

Den här lösningen kallar Nicotra Gebhardt hybridfläkt. Enligt Johannes Anschütz betyder det kombination av kammarfläkt med effektivt fläkthjul, utformning av fläkthus tillsammans med direktdrift.

På årets Mostra Convegno är temat ”That’s Smart” som ska belysa system för IT, fastighetsautomation och energieffektivisering.

Mätning av energianvändning lyfts fram specifikt och här det gäller hårdvara för detta ligger Lindab långt framme. Lindabs mätteknik Ultralink finns nu integrerad med spjäll för noggrann styrning av ventilation med variabelt flöde, VAV-system.

– Största intresset finns i Skandinavien och det beror på att ventilationsbranschen är mest utbyggd där. VAV-system, där Ultralink används, finns mest på den Skandinaviska marknaden och inte så mycket här, säger Torbjörn Bruzelius, produktchef för ventilationsprodukter på Lindab.

Torbjörn Bruzelius. Foto: Jan Fredriksson

I södra Europa gäller billigare och enklare ventilationssystem, menar Torbjörn Bruzelius.

– Men det ska vi ändra på. De är på väg men VAV och behovsstyrd ventilation, DCV, är fortfarande i sin linda, säger Torbjörn Bruzelius.

Täta ventilationskanaler är ett annat område med lång tradition hos Lindab. Nyligen blev bolagets cirkulära kanalsystem Eurovent-certifierat.

– Vi ska använda runda kanaler när vi kan och rektangulära bara när vi måste. Runda kanaler är mycket lättare att göra täta, alla länder är väldigt intresserade av det. Det går inte att ha effektiva aggregat och fläktar om sedan kanalsystemet läcker ut effektiviteten, säger Torbjörn Bruzelius.