Logga in

VVS-tillverkare i misstänkt kartellhärva

Publicerad
17 okt 2016, 12:56

Prissamverkan har gett för höga priser för konsumenterna. Det misstänker Konkurrensverket som förra veckan slog till, med assistans av personal från Kronofogdemyndigheten, mot bland annat tre byggvaruhus, uppger Vestmanlands Läns Tidning (VLT).

Det var de tre byggvaruhusen K-Rauta, Bauhaus och Hornbach som förra veckan fick besök av myndigheterna. Det bekräftar Kenneth Litland, vd för svenska delen av Bauhaus, enligt VLT.

Konkurrensverkets misstankar om prissamverkan bottnar i ett tips gällande sanitetsporslin, i form av WC, tvättställ och badkar, tillverkade av Ifö. Enligt VLT ansökte Konkurrensverket den 30 september hos Patent- och marknadsdomstolen om att få slå till mot tillverkaren Ifö och de tre byggvaruhusen K-Rauta, Bauhaus och Hornbach.

Den 6 oktober gav domstolen tillåtelse till aktioner hos respektive bolags huvudkontor. I Bauhaus huvudkontor i Järfälla togs bland annat datorer i beslag.

Konkurrensverket skriver i ansökan att misstankarna om prissamarbete mellan tillverkaren och byggvaruhusen under undersökningen besannats, något som bidragit till att konkurrensreglerna satts ur spel och att konsumenterna i slutändan fått betala ett för högt pris. Konkurrensverket misstänker att prissamarbetet pågått i flera år.

Vid fällande dom riskerar de inblandade företagen dryga böter för att ha åsidosatt konkurrenslagstiftningen.