Ny energimärkning gynnar solvärme

Publicerad 26 mar 2015, 10:24

I höst kommer energimärkning av system som kombinerar solfångare, ackumulatortank och en panna eller värmepump för småhus. Något som gynnar solvärmesystem, då 120 000 fastbränslepannor inte klarar utsläppskraven och måste bytas ut. Det skriver Jan-Olof Dahlenbäck, professor i bygg-, miljö- och installationsteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, i VVS-Forums Tema Solenergi som kommer ut i morgon den 27 mars.

Energimärkningen är obligatorisk från den 26 september. Då blir det krav på energimärkning och ekodesignkrav på el-, gas-, oljepannor, värmepumpar, ackumulatortankar och varmvattenberedare, där de sämsta produkterna inte längre får säljas.

Professor Jan-Olof Dahlenbäck pekar i artikeln på att bara 60 procent av landets närmare 300 000 fastbränslepannorna uppfyller Boverket utsläppskrav och sedan finns det fortfarande cirka 50 000 oljepannor kvar i småhus. Därmed finns det ett stort behov att byta ut gamla pannor med stöd av energimärknings- och ekodesignkraven. Dessutom går det att få ROT-avdrag (50 eller 30 procent, beroende på när det nya regeringsförslaget träder i kraft) för arbete i småhus.

Läs mer om projektet i VVS-Forums Tema: Solenergi (nr 3/2015), som kommer ut i morgon, 27 mars, eller teckna en prenumeration här.