Logga in

Miljarder till klimatet i höstbudgeten

Publicerad
6 sep 2016, 15:23

BUDGET 2017. ”Den största klimat- och miljöbudgeten i Sveriges historia.” Så sa statsminister Stefan Löfven (S) när han tillsammans med ansvariga ministrar presenterade delar av höstbudgeten.

Klimat- och miljösatsningarna i höstbudgeten omfattar 12,9 miljarder kronor som fördelas ut fram till 2020. Av dessa ska 620 miljoner kronor satsas på förnybar energi i form medel för forskning. Målet är bland annat att Sveriges elproduktion ska vara CO2-fri år 2040.

Den hårt kritiserade solskatten kommer sannolikt att förändras. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) ska el som produceras och används inom en och samma anslutningspunkt inte behöva beskattas. Men hon betonade att det samtidigt måste vara förenligt med EU:s regler för statsstöd.

Det kommer att införas ett undantag för moms för så kallade mikroproducenter av solel. Undantaget gäller för producenter med omsättning mindre än 30 000 kronor per år.

Potten för supermiljöbilspremie fylls på med 700 miljoner kronor för 2017.

För övrigt innehåller budgeten bland annat ökade anslag för lokal klimatomställning, bistånd och till drift och underhåll av järnvägen.

Rekommenderade artiklar

Tilläggsbudget – nödutgång för ROT-avdrag

De omdiskuterade frågorna om beskattning av större solcellsanläggningar och om sänkning av ROT-avdraget finns med i regeringens budget, som riksdagen ska ta ställning till i december. Förslagen på att lyfta ur ROT-avdraget ur budgeten, tror inte energiministern på. – Men en regering kan göra tilläggsbudgetar för att möta plötsliga händelser, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum.

Annons

Välkommen till Installatörernas dag 2025 – branschens mötesplats

Är du medlem i Installatörsföretagen? Då får du inte missa Installatörernas dag 2025 – en inspirerande mötesplats där branschens framtid står i fokus. I […]

Skarp kritik mot Boverkets förslag för NNE-hus

En överväldigande majoritet, 22 av 28 branschnära remissinstanser, är kritiska mot Boverkets rapport om en svensk tillämpning av energikrav för nära-nollenergihus (NNE-byggnader). Det visar VVS-Forums kartläggning av remissvaren till Miljö- och energidepartementet.

Solceller på Chalmers ska förbättra elkvaliteten

Baylan tror inte på ny kärnkraft

Ny energimärkning gynnar solvärme

De ingår i Energikommissionen

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har i dag beslutat om vilka riksdagsledamöter som kommer att ingå i Energikommissionen. De elva ledamöterna kommer från samtliga riksdagspartier. Ordförande är energiministern själv. 

”För mycket fokus på el”

Krav på vedspisar tas bort – ”segern är vår”

Vedspisarna utreds – igen

”Sluta svartmåla vedeldningen”