”Kylbranschens framtid stod på spel”

Publicerad 3 maj 2016, 11:15

– Hur stort som helst. Det här har handlat om hela kylbranschens framtid, säger en mycket lättad Anita Hagelin, biträdande förhandlingschef hos Installatörsföretagen, efter domen i Arbetsdomstolen (AD) till VVS-Forum. 

AD ger VVS Företagen och medlemsföretaget Huurre Sweden rätt i att beredskap ingår i en kylteknikers arbetsskyldighet. Motparten Byggnads har menat att beredskapen ska lösas på frivillig väg och i överenskommelse med de anställda. VVS Företagen tvingades att stämma Byggnads inför AD eftersom Byggnads hade utnyttjat ett tolkningsföreträde i beredskapsfrågan som blockerade en lösning. Byggnads åläggs nu att betala VVS Företagens rättegångskostnader på 221 800 kronor.

– En förutsättning för våra kylföretags verksamhet är att de kan erbjuda service när som helst dygnet runt på kyl- och frysanläggningar som kan gå sönder. Kan ett företag inte erbjuda den servicen får man helt enkelt inga uppdrag, konstaterar Anita Hagelin.

– Nu är frågan, som är så oerhört viktig för våra kylföretag, löst. De kommer att kunna fortsätta erbjuda den dygnet runt-service som kunderna kräver, tillägger hon.

Tvisten har pågått sedan 2012 och har sin bakgrund i den medlartext som kom till i Kylavtalet efter strejken samma år. Parterna VVS Företagen och Byggnads har länge försökt lösa den på egen hand, senast i avtalsrörelsen nyligen då man också fick AD att skjuta på domen, men inte lyckats enas.

Läs hela domen>>