Strejken på byggområdet är över

Publicerad 18 apr 2016, 07:24

AVTAL 16. Sveriges Byggindustrier (BI) och Byggnads har kommit överens om ett nytt avtal. Strejken är därmed över. Avtalstiden ligger på 13 månader och löneökningarna håller sig inom det så kallade märket.

– Det är bra att Byggnads ledning nu tagit sitt ansvar och att vi har en ny överenskommelse. Vi har i årets avtalsrörelse fått igenom att löneökningen inte blir högre än den för industrin. Vi har även enats om ett 13 månaders avtal så att den konkurrensutsatta industrin i lugn och ro hinner sätta märket 2017, säger Ola Månsson, vd för BI, i ett pressmeddelande.

– Medlarna har föreslagit oss parter att genomföra en försöksverksamhet för nyanlända och långtidsarbetslösa för att sänka trösklarna in på byggarbetsmarknaden. Introduktionsanställningen liknar det yrkande som Sveriges Byggindustrier lagt fram under avtalsrörelsen och kommer att ha stor betydelse för att få in fler nyanlända, tillägger Ola Månsson.

Även Byggnads är nöjda med överenskommelsen.

– Vi har med det här avtalet fått en låglönesatsning, en arbetstidsförkortning vilket också gynnar jämställdheten, tydliga mandat för våra fackligt förtroendevalda och vi har fått höjda löner, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

– Byggnads var bland de första att beklaga att LO-samordningen sprack och att låglönesatsningen kom på skam. I media har det kretsat mycket kring märket. Vi är glada och stolta över att vi lyckats pressa upp nivån och sett till att det blev en solidarisk låglönesatsning, tillägger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Några punkter från överenskommelsen i övrigt:

  • Avtalsvärdet är 2.2 procent på 12 månader och uppräknas om 2.38 procent på 13 månader.
  • Utökat mandat till fackliga förtroendemän i företaget som möjliggör att ta över ombudsmännens förhandlingsmandat.
  • En utökad arbetstidsförkortning (ATK) med 2 timmar per år.

Läs mer om innehållet i avtalet här.