Logga in

Orbitals ”framtidsdusch” med på 33-listan

Publicerad
13 apr 2016, 12:49

Innovatören Mehrdad Mahdjoubi från Malmö har utvecklat en cirkulerande dusch, som fortlöpande återanvänder och renar duschvatten. Duschen är en svensk innovation som redan har börjat förändra sin bransch och nu placerat sig på den så kallade 33-listan.

Nyligen presenterades 33-listan för åttonde året i rad som rankar Sveriges hetaste unga teknikföretag på Münchenbryggeriet i Stockholm. Innan finalen har 33-listan åkt landet runt i jakt på morgondagens teknikföretag.

Mehrdad Mahdjoubi är grundare av och vd för Orbital Systems, som tidigare i år utnämndes till ett av världens mest innovativa företag inom miljöprodukter av organisationen Sustainia. Företaget är enligt Sustainia också en av de fem mest trendsättande i världen inom sitt område.

Duschen som Orbital Systems utvecklat behöver cirka 5 liter vatten för en dusch som i vanliga fall använder 75 liter vatten, samtidigt som återvinningen möjliggör värmevinster upp till 80 procent, i och med att det återvunna vattnet redan är uppvärmt.

Orbital Systems duschar har nyligen installerats på Malmö IP, som är damfotbollagets FC Rosengårds hemmaarena. FC Rosengård blev i år, liksom förra året, svenska mästare.

– Det är kul att se att det startas så många nya innovativa företag i Sverige och att företagen som varit med på 33-listan lyckas nå så långt. En lång rad har vuxit till över hundra miljoner i omsättning – eller sålts för miljardbelopp, säger Marie Alpman, reporter och redaktionellt ansvarig på Ny Teknik, i ett pressmeddelande.

33-listan bygger i år på över 300 nomineringar av företag fri hela Sverige. I år dominerar Stockholm med 14 företag på listan men i övrigt är det en stor nationell spridning med bland annat fyra företag från Malmö och fyra från Göteborg.

Mehrdad Mahdjoubi har fått Sveriges största uppfinnarpris på 500 000 kronor från prisutdelaren Håkan Lans under Innovationsgalan hösten 2014. VVS-Forum har också skrivit om honom och hans framtidsdusch vid ett flertal tillfällen

Några av de övriga företagen på 33-listan är:

  • Speedment från Göteborg som gör databaser 100 000 gånger snabbare.
  • Volumental i Stockholm som omvandlar bildinformation till användbara 3D-modeller.
  • Senzagen i Lund som har tagit fram djurfria allergitester.

33-listan bygger på nomineringar av företag från hela Sverige och vinnarna utses gemensamt av redaktionerna på Ny Teknik och Affärsvärlden.

Juryn letar efter företag med en unik produkt eller tjänst uppbyggd kring en tydlig innovation med stor internationell potential. För att platsa på listan måste företaget vara baserat i Sverige och vara max sju år gammalt.