LO tar byggfacken i örat

Publicerad 4 apr 2016, 10:42

AVTAL 16. LO ställer sig på byggarbetsgivarnas sida i de pågående avtalsförhandlingarna. Enligt Dagens Nyheter (DN) så uppmanar nu LO byggfacken att respektera den lönenivå på 2,2 procent som arbetsgivarna och facken på industrisidan kom överens om i förra veckan. 

Byggfacken Byggnads och Målarna presenterade nyligen omfattande strejkvarsel. Konflikten med arbetsgivarsidan gäller bland annat lön, där de båda 6F-kompanjonerna, kräver 3,2 procent. Industriuppgörelsen som blev klar i förra veckan stannade på 2,2 procent.

LO:s utspel är kontroversiellt eftersom samordningen inom LO tidigare i vintras sprack, vilket öppnade för att medlemsförbunden kunde gå fram med helt egna krav.

I DN håller LO-basen Karl Petter Thorwaldsson med om att uppmaningen till byggfacken är kontroversiell, men att man gör det för att värna kvinnolönerna och de svenska företagens konkurrenskraft.

– Vi har gemensamt med Svenskt Näringsliv kommit överens om att ge en rekommendation till de förbund som ännu inte är klara med sina förhandlingar att följa märket, säger Karl-Petter Thorwaldsson, till DN.

Läs artikeln i dn.se om LO-uppmaningen här.