Byggarbetsgivarna svarar med lockout

Publicerad 12 apr 2016, 16:32

AVTAL 16. I dag meddelade Sveriges Byggindustrier (BI) att man lägger en så kallad konsekvenslockout till följd av Byggnads strejk som påbörjades i morse kl 06.00. Mellan 9 700 och 12 000 medlemmar i Byggnads omfattas av åtgärden. Orsaken är enligt BI:s vd, Ola Månsson, att man måste skydda sina medlemsföretag.

Det var en tagen men samlad Ola Månsson som gav beskedet under en pressträff.

– Vi gör det här för att skydda våra medlemsföretag. Det är en oansvarig konflikt som kostar företagen mellan 100 och 200 miljoner kronor per dag, sa Ola Månsson.

BI lägger dels en spegellockout som berör de redan strejkande byggnadsarbetarna, dels en konsekvenslockout som bedöms beröra mellan 9 700 och 12 000 medlemmar i Byggnads på de arbetsplatser som redan är drabbade av strejk. De båda lockouterna påbörjas den 22 april kl 06.00 och utökas den 26 april när Byggnads varsel 3 träder i kraft. Lockouterna gäller tills vidare.

Konsekvenslockouten berör enligt Ola Månsson och Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI, anställda hos många underentreprenörer som är medlemmar hos BI, och som på grund av konflikten inte kan fullgöra sina åtaganden på arbetsplatsen fullt ut. Oorganiserad personal eller företag som inte är medlemmar i BI omfattas inte av lockouten. De medlemsföretag som får personal lockoutad blir berättigade till konfliktersättning.

Läs mer om lockouterna här.