Målarna varslar om stridsåtgärder

Publicerad 22 mar 2016, 15:42

AVTAL 16. Svenska Målareförbundet har varslat om stridsåtgärder mot deras arbetsgivarpart Måleriföretagen. Skälen till det ska enligt Målareförbundet bland annat vara motpartens ovillighet att diskutera lönekrav på 800 kronor mer i månaden eller lägst 3,2 procent. Varslet stöds av Målareförbundets fackliga partners inom 6F.

–Tyvärr var detta ett nödvändigt beslut. Sällan eller aldrig har jag mött en motpart som har varit så illa förberedd som Måleriföretagen i denna avtalsrörelse, säger bland annat Målareförbundets vice ordförande och förhandlingschef Peter Sjöstrand, i ett pressmeddelande.

– Att facket väljer att ta till stridsåtgärder är mycket beklagligt. Målareförbundet har dikterat villkoren genom den här avtalsrörelsen och deras strategi att förhandla genom hot är både oansvarig och direkt kontraproduktiv. Att de väljer att ta till stridsåtgärder framför konstruktiv förhandling är skadligt för hela byggsektorn, kontrar Björn Hellman, vd för Måleriföretagen, i ett pressmeddelande.

Stridsåtgärderna träder i kraft i två steg, den 8 april och den 22 april. Totalt berörs 34 arbetsplatser där ett drygt 20-tal företag påverkas. Därutöver berörs nio företag av total arbetsnedläggelse.

Målareförbundet varsel får stöd av sina fackliga partners inom 6F.

– Byggnads har förståelse för Målarnas beslut att varsla och vi ger dem naturligtvis vårt fulla stöd. Samordningen inom 6F är stark, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i en kommentar.

– Målarna har vårt stöd, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.