”Frys lägstalönerna en längre period”

Publicerad 22 feb 2016, 10:25

AVTAL 16. Avskaffat ”tvångsackord”, frysta lägstalöner och respekt för industrins lönenivå. Med de kraven går Sveriges Byggindustrier in i avtalsrörelsen som nu tar fart på allvar i och med att avtalskraven i dag växlas med motparten Byggnadsarbetareförbundet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet (SvD) skriver Ola Månsson och Mats Åkerlind, vd respektive förhandlingschef hos Sveriges Byggindustrier (BI), att kravet på tvångsackordet måste avskaffas. De konstaterar att ackordet leder till ökad ohälsa, dåliga arbetsrelationer och sämre kvalitet.

BI vill också frysa lägstalönen i byggavtalet under en längre period som i dag ligger på 25 926 kronor per månad. Det är ”betydligt högre än genomsnittliga lönen hos övriga medlemmar i LO”, skriver Ola Månsson och Mats Åkerlind, som menar att den nuvarande nivån ”hotar konkurrenskraften och innebär en allt för hög tröskel för ungdomar, långtidsarbetslösa och nyanlända att komma in i byggbranschen”. Man vill också i likhet med Installatörsföretagen, införa en ny tidsbegränsad anställningsform på 18 månader, ”introduktionsanställning”, för enklare arbetsuppgifter.

Till sist understryker BI hur viktigt det är att respektera den internationellt konkurrensutsatta industrins lönemärke. Att frångå märket menar de riskerar jobb och välstånd samt hotar att ytterligare förvärra bostadskrisen. Den fackliga samverkansgruppen 6F (där bland andra Byggnadsarbetareförbundet och Elektrikerfacket ingår) kräver ju 3,2 procent i lönelyft medan industrifacken med IF Metall i spetsen, kräver 2,8 procent.

Läs hela debattartikeln i SvD här.

Läs mer om Sveriges Byggindustriers avtalsyrkanden här.