Logga in

VVS-rekrytering bland nyanlända

Publicerad
22 dec 2015, 09:07

Regeringens upprop ”Sverige tillsammans” ska förbättra nyanländas etablering i landet. Och hittills har 200 företag erbjudit nyanlända praktik eller jobb. Bland dem finns Omar Tobba, 33-årig maskiningenjör från Syrien, som nu gör praktik på Sweco, rapporterar Sveriges Radio (SR).

– Det är det största steget i mitt liv för att kunna använda min fundamentala kunskap inom VVS, värmeteknik, kan man säga. Och ja, det går så bra. Alla är snälla här, alla gillar att hjälpa mig till att anpassa mig till företaget, säger Omar Tobba till SR.

Swecos vd Åsa Bergman säger till SR att det råder en tuff konkurrens om arkitekter och ingenjörer i Sverige, vilket är en anledning för dem att ta emot nyanlända:

– Det tillför kompetens och också andra perspektiv. Så det är en anledning, men så är det en extra ordinär situation och Sweco är ett företag som kan bereda arbetstillfällen. Det blir en win win-situation.

Det var i mitten av oktober som regeringen lanserade projektet ”Sverige tillsammans” för att bland annat myndigheter och näringsliv ska kunna förbättra nyanländas etablering. De företag som går med får särskild hjälp av Arbetsförmedlingen med att ta fram jobb och praktikplatser.

På två månader har 200 företag anmält sig och av dem är det 25 storföretag som erbjuder sig att ta emot minst 100 personer var i ett delprojekt kallat 100-klubben. Bland dem deltar Sweco, Axfood, Riksbyggen och Academedia.

Enligt SR vet Arbetsförmedlingen ännu inte exakt hur många praktikplatser och jobb som de 200 företagen kommer att erbjuda tillsammans, men om man bara räknar storföretagen handlar det om minst 2 500 platser.

Omar Tobba, som bott i Sverige i två år, uppmanar företag att inte ta för mycket hänsyn till hur bra svenska de nyanlända pratar.

– Man kan börja med engelska med den här personen och snart kan han utveckla sig med svenska, steg för steg. Och på så sätt vi kan använda utländska personer på ett bra sätt, tror jag, säger han.

Han lägger också mycket ansvar på var och en som invandrar till Sverige. De gäller att anstränga sig för att få jobb, trots att flykten har orsakat många sår.

– Hela livet är svårt, men de måste utveckla sig, de måste kämpa för att anpassa sig till det här landet. Samhället behöver de här personerna.