Logga in

Cleantech bland snabbast växande teknikföretag

Publicerad
25 nov 2015, 15:52

Det finns flera cleantech-företag på den årliga Sweden Technology Fast 50, listan över Sveriges snabbast växande teknikföretag. Det är framför allt ny teknik för rening av vatten och avlopp som tillhör den växande sektorn.

På nionde plats i Sweden Technology Fast 50 finns Alnarp Cleanwater med en tillväxt på 768 procent över fyra år. Företaget utvecklar kretsloppsbaserade produkter för rening av enskilda avlopp. Bland produkterna finns ett bioreningsverk som efterliknar en våtmark, fast i koncentrerad form. Reningsverket ska kunna användas till fastigheter av alla storlekar, från mindre fritidshus upp till exempelvis hotell.

På tionde plats, med en tillväxt på 752 procent, finns det forskningsdrivna ingenjörsföretaget Inblue som utvecklar produkter och tjänster för rening av badvatten. Företaget har en intelligent och innovativ lösning som ska kunna åtgärda både föroreningar och källorna till att de bildas. Metoden innebär att biprodukter avlägsnas tidigt i reningsprocessen dessutom ska optimering av energi- och vattenanvändning reducera användningen av naturresurser.

Aqua Invent med en tillväxt på 159 procent ligger på plats 48. Företaget tillverkar vattenreningsutrustning för hushåll, lantbruk, sjukhus och industri.

På listans femtionde plats ligger Climatewell med en tillväxt 149 procent. Climatewell tillverkar komponenter med egenutvecklad sorptionsteknik. Tekniken bygger på den grundläggande principen i en kemisk värmepumpteknik med integrerad energilagring i ett torrt salt.

I år har Deloitte mätt tillväxten över fyra år (2011–2014) i stället för, som tidigare, över fem år. Listan toppas av Izettle som haft en tillväxt på 30 114 procent. Med Izettle kan företag ta emot kortbetalningar med hjälp av portabla kortläsare som förvandlar smartphones och surfplattor till kompletta kassasystem.