ÅF favoriten bland högskoleingenjörerna

Publicerad 2 okt 2015, 15:31

ÅF är den populäraste arbetsgivaren bland högskoleingenjörerna och tvåa bland civilingenjörerna. Det visar Universums undersökning Karriärbarometern, där över 35 000 yrkesverksamma akademiker tyckt till om jobb och karriär. Cowi har utnämnts till Årets employer branding-företag för andra året i rad av Universum.

Varje år röstar Sveriges ”young professionals” fram sina framtida drömarbetsgivare i Karriärbarometern. En ”young professional” är en person under 40 år med akademisk bakgrund och med ett till åtta års arbetslivserfarenhet.

Google kniper topplaceringen både bland ekonomerna och civilingenjörerna. Bland högskoleingenjörerna är det teknikkonsulten ÅF som toppar listan över drömarbetagivare, medan företaget placerar sig på en andraplats bland civilingenjörerna.

– Vi på ÅF är mycket stolta över våra medarbetare och vi tror att detta syns utifrån. Våra medarbetare är vår främsta tillgång. Det är viktigt att vi kommunicerar om hur ÅF är som arbetsgivare, på ett attraktivt och verklighetstroget sätt, för att rätt personer ska söka sig till oss. Rätt personer är de som delar ÅF:s värderingar och vill utvecklas tillsammans med oss, säger Emma Claesson, personal- och informationschef på ÅF, i ett pressmeddelande.

En tydlig trend i årets undersökning är att de unga talangerna i allt högre grad vill jobba för en god sak eller tjäna ett högre syfte, uppger Universum. Balans mellan arbete och privatliv är fortfarande ett av de viktigaste karriärmålen, men förlorar i relevans jämfört med tidigare år.

– Vi ser även att vissa branscher tappar rätt mycket i popularitet jämfört med förra året. Bankerna och de stora revisionsföretagen tappar bland ekonomerna, medan byggbranschen och energibranschen tappar bland ingenjörerna, säger Sighsten Dahl, employer branding-specialist på Universum.

Cowi utnämndes till Årets employer branding-företag. Priset tilldelas ett företag som aktivt involverar hela organisationen, från ledningsgrupp till linje, i employer branding-frågor och jobbar på ett strategiskt och inspirerande sätt.

– Jag är oerhört stolt över att vi för andra gången får ta emot priset som Årets employer branding-företag, säger Lars Erik Bjuhr, HR-chef på Cowi.

Motiveringen löd:

”Denna organisation verkar i en bransch där konkurrensen om talangerna är stenhård, och en arbetsgivare som inte lyckas sticka ut har svårt att attrahera och rekrytera rätt talanger. Tack vare ett framgångsrikt samarbete mellan HR och kommunikation och ett stort fokus på att bygga ett starkt employer brand har denna organisation på kort tid blivit en arbetsgivare att räkna med i kampen om de eftertraktade ingenjörerna”.

Cowi kom på plats 44 bland civilingenjörerna i Karriärbarometern. Övriga företag inom bygg och energi är:

Civilingenjörer

4. Sweco

5. SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

9. ABB

12. WSP

14. Ramböll

16. Skanska

17. Tyréns

33. White Arkitekter

34. Siemens

35. Vattenfall

40. NCC

47. Alfa Laval

59. Eon

66. Göteborg Energi

68. JM

72. Semcon

83. Bosch

94. Peab

100. Bengt Dahlgren

Högskoleingenjörer

4. Sweco

5. Skanska

9. WSP

11. White Arkitekter

12. NCC

14. Peab

16. Ramböll

20. Tyréns

23. SP

25. Vattenfall

29. JM

34. Cowi

36. Siemens

44. Grontmij

48. Riksbyggen