”EU har fel om IMD”

Publicerad
20 apr 2015, 15:49

EU-kommissionen krav på Sverige att införa individuell mätning och debitering av värme och varmvatten är felaktigt. Det menar Fastighetsägarna, organisation för de privata fastighetsägarna, i ett pressmeddelande.

Fastighetsägarna pekar på att Sverige redan har lagstiftning om IMD som ska tillämpas när det är kostnadseffektivt, vilket Boverket konstaterat att det inte är i de flesta fall vid ny- och ombyggnad.

– EU-kommissionens hot framstår som ett synnerligen olämpligt försök att påverka Boverkets pågående utredning om effekter i befintliga byggnader, säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna Sverige, i pressmeddelandet.

Enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot hotar EU-kommissionen att stämma Sverige inför EU-domstolen på grund av att det saknas lagkrav på IMD.

– EU-kommissionen har fel när de säger att det saknas lagstiftning. Det finns redan lagkrav på att utrustning för individuell mätning och debitering ska installeras om det är kostnadseffektivt säger Yogesh Kumar, miljöchef på Fastighetsägarna Sverige. Däremot pågår det en utredning om IMD-krav i befintlig bebyggelse, som VVS-Forum tidigare skrivit om.

IMD har utretts av Boverket i nybyggnad och ombyggnad. Myndigheten konstaterade att det i de flesta fall inte är kostnadseffektivt att mäta varmvatten- och värmeförbrukning på individuell nivå i ny- och ombyggnad. Däremot pågår det en utredning om IMD-krav i befintlig bebyggelse, som VVS-Forum tidigare skrivit om.

– Det är mycket olyckligt att EU-kommissionen nu försöker driva igenom krav på individuell mätning och debitering i Sverige, trots att det inte är kostnadseffektivt, säger Yogesh Kumar.

Boverket kommer inom kort att genomföra en hearing kring krav på IMD av värme och varmvatten i befintliga byggnader.