Sol- och värme- pumphybrid nominerad till miljötekniktävling

Publicerad 24 feb 2015, 09:55

Hybrid Solar System (Hyss), en kombination av solfångare och bergvärmepumpar, och ett legionellaskyddat vattensystem är nominerade till Nordic Cleantech Open om att bli Nordens främsta miljöteknikföretag.
– Vi är väldigt stolta för att Hyss nominerats, säger Lars Andrén, svensk vd på det norska företaget Free Energy Innovation.

– Energieffektivitet i byggnader och förnybar energiteknik är två av de mest representerade områdena bland cleantech-företagen, säger Olof Blomqvist på Cleantech Scandinavia, som administrerar tävlingen, i ett pressmeddelande.

Free Energy Innovation är nominerat med följande motivering:

”Genom att ta det bästa från solindustrin och korsa det med det senaste från värmepumpindustrin har Free Energy Innovation skapat HYSS – Hybrid Solar System. Kombinationen av den nya generationen inverterkontrollerade värmepumpar och termiska solfångare ger en SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) på mellan 6–8, vilket är dubbelt så högt som konventionella bergvärmepumpar.”

Ett av de svenska företag som är med och tävlar är 3eflow, som utvecklat en lösning som innebär att varmvattenrören står tomma när de inte används. När vattenkranen öppnas kommer varmvattnet direkt. Därmed minskar risken för legionella.

Tekniken innebär att VVC till lägenheter inte behövs. Lösningen ger ökad komfort, 30 procent besparingar i vattenanvändningen och stora energibesparingar. Enligt företaget minskar uppvärmningskostnaden för varmvatten med 15–50 procent. Det möjliggör även individuell mätning och säkrare vatteninstallationer.

I den internationella juryn finns bland andra representanter från Kina, Kanada, Tyskland och Danmark. Vinnarna kommer att väljas vid en final på Cleantech Capital Day i Malmö den 19 maj.

Bakom tävlingen står bland annat Energimyndigheten, Cleantech Scandinavia och Tillväxtverket.

Listan över de 25 nominerade företagen finns här.