Logga in

World Energy Outlook:
Allt mer förnybart

Publicerad
12 nov 2014, 15:40

Världens energibehov ökar fram till 2040 och det blir svårt att hålla den globala temperaturhöjningen låg. Den varningen utfärdar International Energy Agency (IEA) i 2014 års upplaga av rapporten World Energy Outlook (WEO-2014). Men samtidigt kommer förnybara källor stå för en allt större del av försörjningen.

IEA menar att vi kommer att få svårt att stoppa ökningen av energirelaterade CO2-utsläpp så att den långsiktiga globala temperaturökningen håller sig under 2 °C. Det behövs ett övergripande och ambitiöst avtal vid nästa klimatmöte, COP 21, i Paris 2015.

Världens primära energibehov kommer att öka med 37 procent fram till 2040, enligt det centrala scenariot i WEO-2014. Detta ökar pressen på det globala energisystemet men effektiviseringsåtgärder förväntas hålla tillbaka pressen något.

IEA spår att världens efterfråga på kol och olja i huvudsak planar ut efter 2040. Samtidigt ökar förnybar energi kraftigt med hjälp av subventioner och fallande kostnader. År 2040 förutspås världens energiförsörjning vara uppdelad i fyra nästan lika delar: koldioxidsnåla källor (förnybara energikällor och kärnkraft), olja, naturgas samt kol.

IEA:s vd Maria van der Hoeven

– Förnybara energikällor förväntas gå från klarhet till klarhet, och det är spännande att vi nu kan se en punkt där de blir världens främsta källa till elproduktion, säger IEA:s vd Maria van der Hoeven, i ett pressmeddelande.