Logga in

Sabo kritisk mot dubbla energikartläggningar

Publicerad
11 sep 2014, 13:44

Energimyndighetens förslag på hur energikartläggningar ska genomföras får skarp kritik från Sabo, allmännyttans organisation, som menar att förslaget ökar kostnaderna utan att minska energianvändningen.
– Energikartläggningen leder till en snedvridning av konkurrensen, eftersom även små allmännyttiga bostadsföretag omfattas, vilket inte de privata gör, säger Therese Rydstedt, energiexpert på Sabo.

Den 1 juni trädde lagen om energikartläggning i stora företag i kraft som ett resultat av EU:s energieffektiviseringsdirektiv. En energikartläggning innebär en systematisk analys av energianvändningen för byggnader. I kartläggningen ingår även att fastställa kostnadseffektiva åtgärder och att rapportera om resultaten.

Lagen gäller för företag som har minst 250 sysselsatta samt en årsomsättning på över 50 miljoner euro eller en balansomslutning på över 43 miljoner euro.

Sabo har tidigare gjort bedömningen att endast fem medlemsföretag omfattades av den nya lagstiftningen. Men i förslaget på föreskrifter, som Energimyndigheten nu skickat ut på remiss, framkommer det att i stort sett alla kommunala bostadsbolag omfattas. Det beror på att de ägs av en kommun och att kommunerna enligt definitionen oftast är stora företag. Bostadsföretagen blir därmed skyldiga att göra energikartläggningar vart fjärde år.

– För bostadsföretagen blir detta krav i praktiken ett kostsamt dubbelarbete, menar Therese Rydsted och pekar på att företagen redan i dag gör energideklarationer. Att dessutom behöva göra en energikartläggning med platsbesök i byggnader vart fjärde år tillför inget nytt, menar hon.

– Därför föreslår vi i vårt remissyttrande till Energimyndigheten att upprättande av energideklarationer, med vissa mindre kompletteringar vart fjärde år, ska anses tillgodose kravet på energikartläggning, säger Therese Rydstedt.

Sabo har, tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme, uppvaktat Näringsdepartementet i frågan.

– Förslaget leder i praktiken också till en snedvridning av konkurrensen. Små och medelstora allmännyttiga bostadsföretag tvingas regelbundet genomföra kostsamma energikartläggningar eftersom de är kommunalt ägda. Det kommer inte motsvarande privata fastighetsföretag behöva göra, säger Therese Rydstedt.

Energimyndighetens föreskrifter beräknas bli färdiga någon gång under hösten.