Lego kan ge fler ingenjörer

Publicerad 29 apr 2014, 10:25

För att förbättra elevers matematikkunskaper har industrikoncernen Midroc tillsammans med KTH-studenten Tecla Malmström engagerat sig i ett projekt som syftar till att öka intresset för ingenjörsyrket. Projektet är att bygga en robot av legoklossar efter ritning och programmera den med hjälp av en dator, enligt en artikel i Dagens Nyheters nätupplaga, dn.se.

– Sverige stannar om vi inte får fram tillräckligt med kompetenta ingenjörer, men det hänger på att eleverna klarar matematiken, säger Tecla Malmström i artikeln.

Under denna vecka ska ett antal gymnasieelever i Stockholm tävla i att bygga ihop industrimaskiner av byggklossar. De ska sedan programmera robotarna och köra dem på en bana som liknar de spår som finns i en gruva, enligt dn.se.

VVS-Forum har i ett antal artiklar berört bristen på VVS- och byggnadsingenjörer.

Rekommenderade artiklar

Akut brist på yrkeslärare

Vägghängda toaletter blir alltmer populära. TECE WC-fixtur med Safetybag gör det snabbt och enkelt att installera.

Annons

”Vi sparar både tid och kapar arbetsmoment”

Allt fler väljer att installera vägghängda toaletter. TECE har tagit fram en revolutionerande WC-fixtur som gör det jobbet enklare och snabbare för installatören – […]

Nobben för branschens utbildningar

VVS-programmet bland dem som ger bäst jobbchans

Yrkeskompassen leder unga till jobb

Arbetsförmedlingen har inför det förestående gymnasievalet uppdaterat sin informationstjänst Yrkeskompassen. Den visar att behovet av VVS-montörer och VVS-ingenjörer är mycket stort och att utsikten för att få jobb är väldigt goda i dag men också på både fem och tio års sikt.

Uppgivenhet blandat med glädje

Reaktionerna från organisationerna inom VVS- och kylområdet präglas i dag av både glädje och uppgivenhet efter gårdagens besked om beviljade utbildningar inom Yrkeshögskolan. 

Kritiserad och utskälld

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH), har länge stått i skottgluggen för installationssektorns missnöje för att utbildningar som leder till jobb får avslag. I kommande nummer av VVS-Forum svarar myndighetschefen Thomas Persson på kritiken.

Miljardsatsning på validering ska ge flyktingar jobb

BUDGET 2016. Regeringen inför den första oktober en valideringsreform som beräknas kosta drygt en miljard kronor under fyra år. Tanken är att samla information om vad olika utbildningar innehåller och på vilken nivå de ligger. – Det ska underlätta arbetet och stimulera utvecklingen av validering, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S), i en pressrelease från regeringskansliet.

”Ska vi utbilda till arbetslöshet?”

Fler tjejer vill bli VVS-montörer

Här är Sveriges bästa VVS-skola