Logga in

Solcellsforskning på Chalmers ska förbättra elkvaliteten

Publicerad
1 sep 2015, 09:29

Akademiska Hus uppför nu en ny solcellsanläggning vid Chalmers Kraftcentral i Göteborg som ska generera 15 000 kWh miljövänlig el till campus och ge möjlighet till avancerad hållbarhetsforskning.
– Nu får vi möjlighet att utföra mätningar på en modern solcellsanläggning. Det ger alltid större tyngd åt forskningen då teori och praktik möts, säger Ola Carlson, biträdande professor vid Energi och miljö/Elteknik på Chalmers tekniska högskola, i ett pressmeddelande.

I Chalmers Kraftcentral bedrivs forskning med inriktning på koldioxidinfångning och omvandling av biomassa. Hit lockas varje år forskare och industri från hela världen.

Med den nya solcellsanläggningen kommer forskarna från avdelningen Elteknik att kunna studera spänning och aktiv effekt från solceller. Normalt mäts dessa storheter som genomsnittliga värden under längre tidsperioder.

Nu planeras snabbare mätningar att kunna genomföras som ger användbar information om hur utspänningen från solpaneler varierar med förändringar i solstrålning, molnmönster och om fel inträffar i elnätet, enligt pressmeddelandet.

Då solenergi blir mer framträdande inom kraftsystemet är det viktigt att förstå vad som ligger bakom spänningsvariationerna och utveckla lämpliga operativa förfaranden för att förbättra elkvaliteten.

Rekommenderade artiklar

Solvärme kan ge 80 procent av uppvärmningen

Miljarder till klimatet i höstbudgeten

BUDGET 2017. ”Den största klimat- och miljöbudgeten i Sveriges historia.” Så sa statsminister Stefan Löfven (S) när han tillsammans med ansvariga ministrar presenterade delar av höstbudgeten.

Tilläggsbudget – nödutgång för ROT-avdrag

De omdiskuterade frågorna om beskattning av större solcellsanläggningar och om sänkning av ROT-avdraget finns med i regeringens budget, som riksdagen ska ta ställning till i december. Förslagen på att lyfta ur ROT-avdraget ur budgeten, tror inte energiministern på. – Men en regering kan göra tilläggsbudgetar för att möta plötsliga händelser, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med VVS-Forum.

Skarp kritik mot Boverkets förslag för NNE-hus

En överväldigande majoritet, 22 av 28 branschnära remissinstanser, är kritiska mot Boverkets rapport om en svensk tillämpning av energikrav för nära-nollenergihus (NNE-byggnader). Det visar VVS-Forums kartläggning av remissvaren till Miljö- och energidepartementet.

Solceller klarar svensk vinter

Rätt pellets minskar klimatpåverkan

De är miljömäktigast i bygg- och energibranschen

För fjärde året i rad rankar tidningen Miljöaktuellt Sveriges 100 miljömäktigaste personer. VVS-Forum har gjort ett branschanpassat urval där bland andra Charlotta Szczepanowski, hållbarhetschef Riksbyggen och Johan Gerklev, hållbarhetschef, Skanska Sverige finns med bland de tio främsta.

Ekobyggmässan växer

Intresset för den kommande Ekobyggmässan på Kistamässan i Stockholm är stort och arrangörerna Sweden Green Build Council (SGBC), utökar därför hallytan med 50 procent. – Vi kommer att fylla mässhallen väl, säger Karin Moberg, projektledare för Ekobyggmässan, i ett pressmeddelande. 

Baylan tror inte på ny kärnkraft

Ny energimärkning gynnar solvärme