Logga in

30 miljoner till energieffektivt byggande

Publicerad
16 jan 2015, 11:35

Tolv forskningsprojekt som ska bidra till energieffektiviseringen och energisystemets omställning får dela på 30 miljoner kronor i forskningsprogrammet E2B2:s andra utlysning. Ett av projekten har direkt bäring på VVS-branschen och handlar om att förbättra samordning av installationstekniska system.

Av det totala forskningsanslaget på 30 miljoner står Energimyndigheten för nära 18 miljoner kronor, resten finansieras av näringslivet.

De flesta projekt vidareutvecklar teknik och metoder för att öka användandet av ny energieffektiv teknik och tjänster. Urvalet har gjorts med hjälp av ämnesexperter i E2B2s programråd.

Avgörande vid bedömningen har bland annat varit energirelevans, nyhetsvärde, vetenskaplig kvalitet, näringslivsrelevans och marknadsförutsättningar.

Det är Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad som tillsammans genomför samverkansprogrammet E2B2 under perioden 2013–2017.

Några beviljade projekt:

  • Användning av värmeåtervinning i miljonprogrammet, Sustainable Innovation.
  • Förbättrad samordning av installationstekniska system, SP.
  • Lågtemperaturfjärrvärme och ny energieffektiv bebyggelse, Linnéuniversitetet.
  • Projekteringsverktyg för solvärmelager med fasändringsmaterial, Chalmers.

Rekommenderade artiklar

Satsning på energiforskning och innovation

Nu har regeringen överlämnat propositionen ”Forskning och innovation på energiområdet för ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet” till riksdagen. I propositionen finns bland annat förslag på höjning av Energimyndighetens anslag med 20 procent fram till 2020.

Storsatsning på hållbar stadsutveckling

Installatören forskar kring värmeåtervinning

Nu ska ett forskningsprojekt fastställa vilken lösning för värmeåtervinning som är mest effektiv för både fastighetsägare, slutanvändare och samhälle. Bakom projektet finns en av de större installationskoncernerna.

40 miljoner kronor för energieffektivt byggande

Nu öppnar den fjärde utlysningen inom forskningsprogrammet E2B2 med ett stöd på sammanlagt 40 miljoner kronor. Projekten som ansöker ska ha fokus på energieffektivt byggande och boende och ansökan ska skickas in senast den 3 november i år.

Över 50 miljoner till projekt om energisnålt byggande

Satsning på forskning inom energi och klimat

Politik hindrar energieffektivisering

Potentialen för energieffektivisering vid renovering av miljonprogrammets hyreshus är stor. Men slutresultatet är i hög grad beroende av politiska beslut och kommunala prioriteringar. Det visar en ny doktorsavhandling från Linköpings universitet.

Mer flyktiga organiska ämnen i passivhus

Storsatsning på hållbart Sverige

Vinnova, Energimyndigheten och Formas satsar gemensamt 430 miljoner kronor på fem nya strategiska innovationsprogram. Näringsliv, akademisk forskning och offentlig sektor kraftsamlar för att skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar och för att stärka Sveriges konkurrenskraft, uppger myndigheterna.

”Trots sina begränsningar anser vi ändå att studien gett intressanta resultat”