Logga in

”Vi har stött på extremt mycket avloppsflugor”

Publicerad
14 aug 2023, 08:55

Det har varit en gynnsam sommar för en viss typ av larver som dykt upp i avloppen mer än vanligt, till allas missnöje. Så här hanterar du dem när de förpestar tillvaron i badrummen.

Johanna Sjöstrand har arbetat som spolbilschaufför i Uppsala i elva år. Hon har aldrig sett så många av det hon kallar avloppsflugor och deras larver som i år. 

Läs också:
Här är de fem största riskerna i vätskeburna system

Läs också:
Gnager sönder golvbrunnar

– Jag har tidigare bara sett äggen och de sitter under packningar i handfat och golvbrunnsinsatserna. Men i år har jag stött på larver på flera ställen och även flugorna, säger hon. 

Det mest slående exemplet var en vårdcentral, där problemet var så omfattande att en hel avdelning stängde.

– Det var vissa rum och korridorer som var fyllda med larverna. Vi fick göra en stor spolning av alla avlopp och lägga i ett medel för att få bort dem, säger Johanna Sjöstrand.

Fjärilsmyggorna kan namnet till trots inte stickas, så de är inget störningsmoment på det sättet. Den vanligaste reaktionen hos de som möter dem är istället äckel. Detsamma kanske gäller VVS-montörer som gör de ovälkomna upptäckterna när de ska jobba i badrum. Så vilka råd har Johanna Sjöstrand åt de installatörer som får syn på larverna?

– Jag skulle se till att spola och det mycket. Göra rent och byta packningar om äggen satt sig. Samt byta ut golvbrunnsinsatser som det lagts ägg där. Sedan skulle jag informera kunden och säga åt dem att tänka på att inte snåla med vattnet när de spolar, säger hon.

Thomas Persson Vinnersten är skadedjursexpert på Anticimex och blir inte förvånad när han får höra om spolbilsfirmans beskrivning av den extrema mängden larver i år. Det beror på att den tidiga sommaren bjöd på ett gynnsamt väder för fjärilsmyggorna, som producerar larverna det gäller. Det i kombination med att människor varit bortresta gör att det kan dyka upp många myggor och larver i hemmen.

– Blir vattnet stående som under semestern utan spolning och ruljans på vattnet så kan de hinna kläckas. Det var varmt i hela maj och juni och det är väl det som ligger bakom, säger han.

– Det finns arter som kan leva i det guck som uppstår i golvbrunnar om man inte gör rent dem. Fjärilsmyggor är kopplade till våra avlopp året runt men på sommaren när många är bortresta så flyger de upp. Det beror på att de lever ner i rören men de fullvuxna myggorna kan inte simma så de behöver att vattenlåset dunstar, då kan de kläcka ägg och komma upp från röret i stora mängder. Det är typiska sommarinsekter som hittas i handfat, toaletter och duschar som inte använts på länge.

Läs också:
”Felen gjorde att råttor tog sig in i bostaden”

Thomas Persson Vinnerstens råd för att förebygga styggelsen:

– Vill man hjälpa folk att undvika dem så kan man tipsa om att de inför semestern ber någon som kanske ska vattna växterna eller så även ser till att spola så att rören är rena. Se till att vattenlåset fungerar. Krypen kan leva på avlagringar på insidan av rören, framför allt fluglarver gör det, men vattenlåset hindrar de fullbildade larverna att ta sig upp. Det är bra att göra rent, så minskar man på sikt mattillgången för dem. 

FJÄRILSMYGGOR

Fjärilsmyggor är vanliga i golvbrunnar, avlopp och vattenlås. Där läggs äggen som blir larver och sedan myggor. En lämplig boplats för larverna är ett avlopp som inte har använts under en längre tid eller som inte är rensat ordentligt.

Djuret hör till myggorna men stick eller bits inte. Den skadar heller inte egendom. Myggan söker sig mot ljus och återfinns därför ofta vid fönster eller andra ljuskällor.

Källa: Anticimex.