Logga in

Avloppsledningarna i nybyggt flerfamiljshus lossnade

Publicerad
12 okt 2023, 06:00

Man visste att marken var instabil och bygget var utformat efter det. Ändå gick avloppsledningarna isär under grunden till ett nytt hus i mellersta Sverige.

Ett nybygge på Kattviksjaken i centrala Hudiksvall har drabbats av problem som upptäcktes vid slutbesiktningen. Hudiksvalls Tidning skriver att ledningarna till fyra avlopp dragits loss från avloppsbrunnarna under grundplattan efter att marken sjunkit.

Läs också:
Boende stämmer Oscar Properties på miljoner för VVS-fel

Läs också:
Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

På grund av det försenades inflyttning i huset för ett par hushåll. Peab borrat upp lägenhetsgolv och sågat genom grundplattan för att laga avloppsledningarna. Byggherren överraskades inte av att det fanns instabilitet i marken under fastigheten. Det var känt sedan tidigare och bygget var utformat efter det.

– Byggnaden står på en pålad grundkonstruktion för att marken ska kunna röra sig, säger Mikael Fredriksson på Peab Bostad till Hudiksvalls Tidning.

– Tyvärr har avlopp gått isär under grunden, exakt vad detta beror på utreder vi nu och avvaktar att dra några slutsatser om orsakerna.

Läs också:
De har varit utan varmvatten och värme i fyra år: ”Vet inte om man ska skratta eller gråta”

Huset består av 63 bostadsrätter och inflyttningen i det ägde rum i etapper under september. Alla boende har nu kunnat flytta in i sina lägenheter.