Logga in

”För mycket fokus på el”

Publicerad
6 mar 2015, 14:49

Nätverket 100% förnybart anser att Energikommissionen, som energiminister Ibrahim Baylan (S) presenterade i dag, fokuserar för mycket på el. Det framgår av ett pressmeddelande.

Energiministern pekade i sin presentation på Sveriges enastående förutsättningar att vara producent av förnybar energi. Han nämnde också möjligheterna att utnyttja ny teknik, bland annat för ett mera inkluderande energisystem med smarta nät och flexiblare kunder som medverkar i systemets funktion.

100% förnybart menar dock att kommissionen bland annat bör prioritera:

  • Systemtänk med hänsyn till utvecklingen av hela energisystemet, inklusive transporter och värme. Att endast utreda elförsörjningen är ett alltför snävt perspektiv, menar man.
  • Energieffektivisering som har en enorm och outnyttjad potential.
  • Sysselsättningseffekter. Ett scenario där Sverige ställer om mot stora mängder förnybart kan innebära mycket för landets industriutveckling.

Nätverket 100% förnybart är en sammanslutning av aktörer från näringslivet och det civila samhället som verkar för att Sverige ska energieffektivisera och ställa om till ett hållbart energisystem som helt baseras på förnybara energikällor.