Logga in

”Vi klickade direkt, han har verkligen ansträngt sig”

Publicerad
23 sep 2020, 06:00

Han beskriver sig som invandringskritisk, men när VVS-företagaren Michel Carlsén gick med på att ta emot ­den ensamkommande afghanske ungdomen Rohullah Zahidi som lärling klickade det direkt.

Den 21-årige Rohullah hade aldrig varit i Åre innan han åkte dit för att träffa Michel Carlsén, ägare av Åre Vatten och Värme. Men flytten från Stockholm till Jämtland har blivit en fullträff för honom.

– Det kan inte bli bättre. Jag gillar naturen och tycker om att springa och vandra, så jag är väldigt nyfiken på att bo i fjällen, säger han.

Läs mer: Utbildning tog in 50 procent fler elever: ”Det var en chock”

Han hade gått en VVS-utbildning på gymnasienivå i Stockholm och skaffat en lärlingsplats där. Då kom coronan och lärlingsjobbet frös inne. Kraven i gymnasielagen gjorde att Rohullah Zahidi behövde hitta en ny lärlingsplats inom några månader för att kunna stanna i landet.

Han fick hjälp av Redo Arbetskraftsförmedling, en ideell verksamhet som sätter ensamkommande ungdomar i kontakt med arbetsgivare. En av de aktiva i föreningen är gammal bekant med Michel Carlsén och frågade om han kunde tänka sig att ta emot en lärling. Föreningen hjälpte till med praktiska saker som att ringa referenser för att underlätta för en stressad småföretagare. En småföretagare som dessutom tycker att det borde finnas högre förväntningar på att nyanlända ska göra sig själva till en del av samhället.

– Det är ingenting jag hymlar om. Egentligen är jag ganska kritisk till hur naivt Sverige har skött invandringen, säger Michel Carlsén.

Men när han träffade sin tilltänkta lärling fungerade personkemin direkt. Michel imponerades av hur bra svenska Rohullah talar efter relativt kort tid här.

– Vi klickade helt enkelt. Rolle, som jag kallar honom, har verkligen ansträngt sig för att lära sig språket och att bli svensk. Han vill utvecklas och komma in i yrket, säger Michel Carlsén.

Som lärlingsanställd får Rohullah följa med andra anställda i företaget ut på jobb. Han tillbringar också en del tid på firmans lager för att sortera prylar, ett sätt att snabbare lära sig vad allt heter.

Den 21-årige lärlingen medger att det är mycket nytt att ta in, inte minst när man måste lära sig en lång rad branschtermer och namn på saker på ett nytt språk, men han är hoppfull.

– Michel vill verkligen hjälpa en att utvecklas. Jag är glad och så tacksam att jag har fått den här chansen och ska göra allt för att ge tillbaka, säger han.