Logga in

Extremvärme förvärras av brist på kyltekniker

Publicerad
15 aug 2018, 11:53

Sommarens värmebölja har lett till kraftigt höjda temperaturer inomhus och bland annat sjukhus, serverhallar och livsmedelsbutiker har drabbats hårt. Inte minst på grund av bristen på kyltekniker.

Kyl- och värmepumptekniker är ett bristyrke där det saknas cirka 750 personer och ytterligare 500 skulle kunna anställas årligen framöver. Detta hotar upprätthållandet av kritiska samhällsfunktioner, menar branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP).

Per Jonasson, vd på Svenska Kyl & Värmepumpföreningen

– Vi är en relativt liten bransch, men bär ett stort ansvar på våra axlar. Ett stort hot är bristen på utbildade kyltekniker som kan installera och underhålla kylutrustningar, säger Per Jonasson, vd för SKVP och tillägger att det handlar om ofta utökad kylkapacitet både i fastighetsägares investerings- och driftbudgetar.

– När vi drabbas av en extrem värmebölja, som den nu i sommar, leder det till att anläggningarna utsätt för extrema påfrestningar. Underhållet av dem har inte alltid prioriterats och företagen får anstränga sig enormt för att svara upp mot efterfrågan på akutservice. I många fall måste kunderna prioriteras utifrån hur pass kritisk deras verksamhet är till följd av att kylföretagen inte har personal så det räcker, säger han och pekar på att det inte heller går att anställa fler tekniker, efterom det i princip inte finns några som inte redan har jobb.

Samtidigt är det svårt att locka ungdomar till branschen.

Per Jonasson menar att finansieringen för Yrkeshögskolan är osäker och inte tillräckligt långsiktig.

– Det får konsekvensen att det blir oerhört riskabelt för en skola att bygga upp en verksamhet för ändamålet. Vi hoppas verkligen att politikerna ser problemet och att det behövs göras något. Vi vill inte att sjukhus eller kritiska datacenter tvingas stänga ner under nästa värmebölja på grund av avsaknaden av tekniker.    

Rekommenderade artiklar

”Myter om ROT-avdrag”

ROT-avdraget har blivit för dyrt, menar regeringen. Därför ska ROT-avdraget sänkas från 50 till 30 procent. Allt enligt vice finansminister Per Bolund (MP) som i dag presenterade regeringens kommande skatteförslag tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S). Vissa av förslagen kommer redan nu i vårbudgeten.

Annons

Många arbetstimmar att spara för installatörer och plattsättare

Vägghängda toaletter blir allt mer populära. TECEs WC-fixtur med Safetybag förenklar installationen för VVS-montörer, snickare och plattsättare eftersom tätskiktet sitter förmonterat på fixturen. En konstruktion som sparar många arbetstimmar när konsumenten efterfrågar en vägghängd toalett.

Här är Sveriges bästa VVS-skola

Kompetensbrist tvingar kylbranschen hitta alternativ

NORDBYGG 2016. För varje år växer underskottet av kyl- och värmepumptekniker. Cirka 200 utbildas varje år, men behovet är 350, på sikt minst det dubbla. Det sa Marcus Andersson, rektor och vd för Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) under ett seminarium på Nordbygg.

Uppgivenhet blandat med glädje

Reaktionerna från organisationerna inom VVS- och kylområdet präglas i dag av både glädje och uppgivenhet efter gårdagens besked om beviljade utbildningar inom Yrkeshögskolan. 

"Vi klickade direkt, han har verkligen ansträngt sig"

Inkopplat på Youtube

”Jag lär mig hela tiden nya saker”

”Det är galet att branschen består av 99 procent män”

”Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs”

Så mycket vill hon satsa på lärlingar