Logga in

Varför fluktuerar VV-temperaturen i flerbostadshuset?

Publicerad
5 jun 2024, 09:46

Vad kan jag göra för att få ordning på den ojämna varmvattentemperaturen i flerbostadshuset? undrar montören som har testat ”allt”. Energiexperten Roland Jonsson delar med sig av sina bästa ledtrådar.

Fråga: Jag försöker få bukt med varmvattentemperaturen som fluktuerar upp och ner i ett flerbostadshus, men hittar inte felet. På bottenvåningen är allt som det ska men högst upp i huset är det stora variationer. Vad gör jag?

Rättsfall
30 grader inomhus – på grund av konsultmiss

VVS-montörens hobby
”Jag har nördat in mig på flöden och temperaturer”

Svar: Eftersom tappvarmvattnets temperatur varierar i delar av huset verkar det som om någon blandare läcker ”över” på grund av dåliga backventiler. Om det hänt plötsligt kan det hänga ihop med ett blandarbyte. Men för att hitta detta behövs nog lite detektivarbete.

Det kan exempel vara en tvättmaskin som är kopplad till en tvågreppsblandare med bägge kranarna öppna. Det kan finnas en dålig backventil någonstans i systemet (blandare) där det då blir överströmning i nån blandare.

Genom att spåra varm- och kallvattenstammarna på källarstråket så kan man eventuellt hitta i vilken stam som det läcker över i. Då har man i alla fall kommit närmare felet. 

Säker Vatten-experter varnar:
”Att spara el på det sättet kan vara direkt livsfarligt”

Om variationen beror på dålig reglering borde problemet finnas i hela huset. Det fenomenet förekommer om det är en stor tryckdifferens mellan varm- och kallvatten.